Са раније блокаде фарме / -Д.Љ.
26/01/2022 u 06:39 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани Спужа због Фарме свиња спремни да иду и до Стразбура

Непријатних мириса има, они су вјероватно мимо граница које су по ЕУ стандардима и потпуно разумијем људе да је живот тамо неподношљив под оваквим условима, навео је извршни директор фарме Драган Чавор

Ни након јавне трибине о елаборату о процjени утицаjа на животну средину проjекта фарме свиња "Никсен Чавор" Спуж, није се дошло до рјешења. Мјештани наводе да елаборат није урађен добро и да нијесу задовољни одговорима које су добили.

Мјештанин Горан Ђуричковић навео је да је елаборат паушално написан.

–Приговор смо имали на то да није извршено мјерење негативних честица које се испуштају са фарме у ваздух. Фарма и фирма која је радила елаборат налазе изговор у томе да Црна Гора нема параметре за мјерење честица, а успјели су неком њиховом рачуницом да дођу до тога да непријатни мириси од свињског измета излазе на 320 метара од границе фарме. Општина треба да покрене кривичну пријаву, јер ако се неко трипут кажњава за нешто, а не врши исправку на основу пријаве, дужни су да збрину животиње и затворе фарму. Немају дозволу, а врше одлагање атмосферских вода у Зету. Имали смо приговор на њихове тврдње да не може да дође до мијешања воде с водом са изворишта Краљичино око. Чекамо да ли ће надлежна комисија потписати овакав елаборат, ако дође до тога тужбама ћемо ићи против министарства и државе и до Стразбура ако треба – навео је Ђуричковић.

Извршни директор фарме "Никсен Чавор" Драган Чавор истакао је да је свјестан да се с фарме шире непријатни мириси.

– Протести мјештана, који су се жалили на изливање отпадних вода у ријеку Зету, против фарме почели су 2019. године. Непријатних мириса има, они су вјероватно мимо граница које су по ЕУ стандардима и потпуно разумијем људе да је живот тамо неподношљив под оваквим условима. С израдом елабората који је био наложен да урадимо још 2019. године чекали смо досад, јер у њему не можемо предвидјети непријатне мирисе. Испуштање отпадних вода у Зету од 2019. године се не дешава, у шта се увјерио и инспектор за воде неколико пута у ненајављеној контроли. По налогу инспектора за екологију, обраћали смо се јединој лиценцираној кући у Црној Гори ЦЕТИ, одакле су нам одговорили да немају уређаје. Да би неко елаборатом предвидио и елиминисао мирисе, мора имати законске оквире, шта је нулта позиција и шта јесте и није дозвољено – навео је Чавор.

Секретаријат за урбанизам: Изјашњење након завршене јавне расправе

Секретар Секретариjата за урбанизам Василиjе Оташевић истакао је да је
јавна расправа о елаборату почела 28. децембра 2021. године и траjе 30 дана од дана обjављивања.
– Како јавна расправа jош траjе, те овом Секретариjату може бити достављено jош примjедби и сугестиjа, након завршетка оваj орган ће у складу са Законом о процjени утицаjа на животну средину, доставити Комисиjи за оцjену елабората извjештаj са мишљењима и примjедбе са jавне расправе. Комисиjа за оцjену елабората дужна jе да извjештаj о оцjени елабората са предлогом одлуке о одбиjању или давању сагласности на елаборат, као и о разлозима за прихватање или одбиjање примjедби, предлога и мишљења заинтересоване jавности достави надлежном органу у одређеном року – навео је Оташевић.

Чавор је истакао да не бјеже од усклађивања фарме са европским стандардима, да има обећану подршку од Владе да конкурише преко ИПАРД-а за неповратна средства, као и да им требају параметри и оквир који ће бити усклађен са ЕУ.

– Дао сам предлог да сам спреман да измјестим фарму, да ми држава да локацију на подручју Бјелопавлића, али да је затварам не пристајем – истиче Чавор.

Биолог Вук Иковић је истакао да је власник фарме током расправе кроз више одговора потврдио да нема хигијенске и еколошке услове за рад и држање свиња у затвореном простору.

–У овом тренутку инспекције имају све неопходне могућности и услове да затворе фарму. Чавор је истакао да не ради ништа по питању непријатних мириса, очигледно се иде у правцу, ја ћу да радим како ми је најлакше, а мјештани нека врше притисак на институције, а институције да би помогле мјештанима мораће да помогну мени. Треба да се направи општински тим у ком ће битипредставници мјештана, фарме, надлежног министарства и Управе за инспекцијске послове како би се дали рокови за рјешавање овог проблема– казао је Иковић.

Мјештанин Дарио Ђуричковић имао је примједбу на то што је за примјер узет попис из 2011. године колико је тада становника било у Спужу.

– По томе испада да Спуж има око 1.700 становника, а на последњим изборима је 1.962 пунољетна грађанина имало право гласа. У насељу око фарме има близу 100 кућа- рекао је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 10:03