Уз дружење се покрену разне идеје / -Д.Ј.
24/01/2022 u 06:20 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани Улотине манифестацијама афирмишу свој крај: И куваном ракијом привлаче посјетиоце

Настојаћемо да организујемо манифестацију под називом „Куваном ракијом против хладноће“, да покажемо колико је наша шљивовица квалитетна и да зна да загрије боље од било каквог радијатора, истиче Баћко Влаховић

Са жељом да дају допринос заустављању бројних негативних трендова који заокупљају простор Васојевића, мјештани андријевичког села Улотина често организују одређене програме, како би и на тај начин афирмисали свој крај и сачували од зборава вриједности које су баштинили њихови преци. То чине и ове зиме када, уз дружења, настоје да увјере свијет да су природни потенцијали овога краја путоказ за развој, афирмацију туристичких ресурса и привлачење што већег броја гостију.

image

Баћко Влаховић

-Д.Ј.

– Током читавог љета имали смо садржаје који су привлачили поклонике нетакнуте природе, као и оне који баштине и поштују наше традиционалне вриједности. Тако смо, између осталог, кроз више похода покушали да оживимо нашу планину Зелетин, како би ово раскошно пространство постало стјециште, не само нас Улоћана, него и брјних гостију из различитих крајева. Имали смо и друге активности које подстичу додатно оживљавање села током љетње сезоне. Тај континуитет позитивних дешавања пренијели смо и на зимски период, тако да се често окупљамо и разматрамо различите идеје, како би и у овим хладним данима имали једну живописну причу која афирмише то са чим располажемо – наглашава мјештанин и покретач бројних акција Баћко Влаховић.

Држава треба мало више да помогне

Мјештани Улотине наводе да у наредном периоду очекују да ће и држава препознати њихов ентузијазам и потребу за стварањем животнох погодности и афирмацију читавог краја.

– Показали смо да имамо добру вољу и да не штедимо себе како бисмо у овим смутним и тешким временима створили некакав бољитак за наше село. Тако стављамо до знања да су ова мјеста створена за уживање и да су деценијама била неправедно запостављена од шире друштвене заједнице. Ми и на овај начин доказујемо да су народни дух и природни потенцијали сјевера покретачи развојне приче. У томе свакако очекујемо и значајнију помоћ државних институција, јер Улотина, уз додатну помоћ, може да постане привлачно туристичко мјесто – истиче Стамат Шошкић.

Он истиче да су дошли на идеју да осмисле манифестацију која ће уз послужење домаћих производа имати задатак да као посебан бренд истакне чувену васојевоћку шљивовицу.

– У оквиру планираних програма настојаћемо да организујемо манифестацију под називом "Куваном ракијом против хладноће". Желимо да и на тај начин покажемо колико је овдашња шљивовица квалитетна и да, како мјештани често у шали знају да кажу, она зна да загрије боље од било каквог радијатора. Све то чинимо да бисмо одржали континуитет живота у нашем селу и допринијели да људи схвате да и ми имамо шта свијету да понудимо – навео је Влаховић.

image

Улотина сном зимским спава

-Д.Ј.

Предсједник Мјесне заједнице Улотина Милан Шошкић истиче да је, поред промоције краја, уз помоћ локалне управе, реализовано низ акције усмјерених ка унапређивању комуналне и друштвене инфраструктуре у овом селу.

– У задње вријеме радили смо на постављању расвјете. Крчили смо и насипали путеве на више локација у нади да ћемо у наредном периоду успјети да асфалтирамо и макадамске саобраћајнице у селу. Поново смо активирали канал за наводњавање са Шереметског потока, а имали смо и активности око уређења сеоског дома. Добровољно смо учествовали и у крчењу трасе далековода који преко Превије води ка Улотини, и то све у циљу стварања услова за боље и редовније напајање струјом. У свему томе имали смо искрену подршку и помоћ локалне управе, чиме се ставарју добри предуслови за угоднији и бољи живот у Улотини – нагласио је Шошкић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:37