Благослов мора Муо / - фото: Которска бискупија
26/05/2021 u 20:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На Мулу одржан благослов мора и процесија

Мјесни жупник дон Роберт Тонсати подсјетио је окупљене вјернике да је призивање Божијег благослова на море и барке уједно прилика за захвалу на свим примљеним добрима које Бог даје овом крају по мору

Жупа Помоћнице кршћана на Мулу светим мисама и побожностима прославила је празник своје небеске заштитнице. Ова мала жупна заједница позната по Блаженом Грацији из Мула (Которском) од 1864. године, када је саграђена нова жупна црква у мјесту, слави Марију Помоћницу хришћана (24. мај) као своју небеску заштитницу.

– Благданска духовна припрема почела је преносом Госпине слике из олтарске нише у средишту цркве и тродневном побожношћу која се молила пред Госпиним ликом – казали су из Которске бискупије.                                         

На светковину Духова уједно трећег дан духовне припреме, послије свечане мисе, на мјесној риви на Мулу до које су вјерници дошли у процесији, одржан је традиционални благослов мора, барки и рибарских мрежа.                  

Овај обичај, некада познат и у другим мјестима у бискупији, сачувао се до данас само на Мулу, мјесту које се дичи својом рибарском традицијом.

Мјесни жупник дон Роберт Тонсати подсјетио је окупљене вјернике да је призивање Божијег благослова на море и барке уједно прилика за захвалу на свим примљеним добрима које Бог даје овом крају по мору, те за жртве и дарове којима су рибари и поморци кроз вјекове “уградили у живот њихове цркве и жупе”.                           

Била је то и прилика за молитву за благослов свим живим рибарима, поморцима и путницима на мору, те се сјетити преминулих. Након молитви и благослова, жупник је три пута уронио дрвено распело у море, а вјерници се у процесији вратили у цркву и уз пјесму исказали поштовање Госпи.

Биљана Марковић    

                    

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 14:15