objekti pored piste / foto: d.j.
06/09/2024 u 07:08 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Nadležni da saopšte hoće li se rušiti kuće pored piste

Mještani prigradskih naselja Dolac, Lužac i Pešca ponovo su od lokalne uprave i nadležnih državnih organa zatražili da javno saopšte da li će doći do najavljenog aktiviranja beranskog aerodroma i izgradnje takozvanog Aero parka i fabričkih pogona nedaleko od same piste.

Insistirali su da im se konačno odgovori šta će biti sa njihovim stambenim objektima koji se prostiru blizu aerodroma, ako dođe do realizacije projekta o kome je riječ. Ovo pitanje postavljali su i ranije, ali precizan odgovor nije stizao, zbog čega, kao su naveli, mjesecima žive u neizvjesnosti kako dalje da organizuju život ukoliko dođe do rušenja njihovih objekata, onako kako je to ponuđenim projektom predviđeno.

image

pista

foto: d.j.

– Mi već godinu i po uzalud čekamo precizan odgovor šta će biti sa beranskim aerodromom a samim tim i sa našim kućama koje se nalaze u zoni oko piste. Zato živimo u neizvjesnosti, jer je rečeno da ponovno aktiviranje aerodroma, koje, kako je najavljivano, prati i izgradnju drugih brojnih sadržaja, zahtijeva i rušenje na stotine kuća na području nekoliko prigradskih naselja. Prosto ne znamo šta da radimo, jer ne znamo da li ćemo morati da se selimo iz domova koje smo velikom mukom sagradili, ili ne. Iako sve to stvara velike traume kod svih nas nadležni i dalje ćute. Zato od Vlade Crne Gore i lokalne uprave zahtijevamo da nam javno odgovore dokle se stiglo sa realizacijom zamišljenig projekta i kakva je dalja sudbina naših domova – navodi se u zajedničkom saopštenju mještana naselja Dolac, Lužac i Pešca.

Čeka se rezultat analize

Krajem prošle godine, nakon sprovedenog tendera za izbor konsultanta za pružanje usluga u cilju pripreme i izrade Analize opravdanosti javno privatnog partnerstva za valorizaciiju Aero parka Berane taj posao je dobila firma Ernst&Young DOO iz Beograda. Iz Vlade je tada rečeno da će se do kraja februara tekuće godine znati da li će se kroz javno privatno partnerstvo krenuti sa valorizacijom aerodroma za koji je interesovanje iskazala inostrana kompanija Elite Private Jet Service. Međutim, iz Vlade do danas nije saopšteno šta je pomenuta analiza pokazala. Nezvanično smo saznali da je ta studija dala pozitivno mišljenje, ali to još uvijek nije potvrdio ni sam Štajnmiler.

Iako je još prije godinu i po od strane njemačkog investitora Majka Štajnmilera pompezno najavljeno da će beranski aerodrom ubrzo biti aktiviran to se nije desilo ni do današnjih dana. Na pisti dosad nijesu izvođeni nikakvi najavljivani radovi i pored toga što su predstavnici Vlade Crne Gore, Opštine Berane i njemačke kompanije Elite Private Jet Service, čiji je Štajnmiler prdstavnik, 5. aprila prošle godine potisali Memorandum o valorizaciji beranskog aerodroma. Štajnmiler je još tokom prošle godine poručivao da će uskoro početi da se realizuje projekat rekonstrukcije aerodroma u Beranama i njegovog stavljanja u potpunu funkciju u novom i najmodernijem ruhu i da to, uz izgradnju proizvodnih pogona i drugih brojnih sadržaja, zahtijeva rušenje stambenih objekta oko piste.

Iz lokalne uprave su kazali da oni nemaju nikave konkretne informacije dokle se stiglo sa realizacijom projekta o kom je riječ.

Opština Berane bilježi sve veći broj posjetilaca: Planine i sela postali mamac za turiste

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 07:58