Okupljeni oko Crkve Svetog Atinogena podignute u spomen vučedolskim junacima / foto: Željko Šapurić, Dan
30/07/2024 u 07:22 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Obilježeno 148 godina od bitke na Vučjem dolu: Pobjeda za vječno pamćenje

Više stotina građana Crne Gore i Hercegovine јuče јe sabranjem na Vučjem dolu obilježilo 148. godišnjicu slavne Vučedolske bitke.

Svetu arhijerejsku liturgiju u spomen-hramu Svetog Atinogena na Vučjem dolu, podignutom u spomen crnogorskih i hecegovačkih junaka koji su na ovom mjestu položili živote, služili su episkopi budimljansko-nikšićki Metodije, zahumsko-hercegovački Dimitrije i buenosaјreski i južnocentralnoamerički Kirilo. Sabranju su prisustvovali čelnici opština Nikšić, Žabljak, Plužine, Pljevlja, Šavnik, Trebinje, Bileća i Gacko.

image

Liturgija u crkvi

foto: Željko Šapurić, Dan

Sa vjernim narodom osveštan je i prerazan slavski kolač jer je 29. јula i hramovna slava vučedolske Crkve Svetog Atinogena, koja je sagrađena u Vučjem dolu za dušu poginulih u slavnoj bici.

image

Narodno sabranje na Vučjem dolu

foto: Željko Šapurić, Dan

– Iskivali su sabljama i krvlju slobodu naši preci ovdje na današnji dan 1876. godine. Svi mi koji se okupljamo ovdje na ovome sabranju i sjećamo se te bitke i moleći se Bogu, pokajanjem i hrišćanskim vrlinama, nadasve međusobnom ljubavlju i zajedništvom, iskivamo slobodu za koju su se naši preci borili – da je održimo i da još bude sjajnija i blistavija – istakao јe vladika Metodije.

image

Nastup KUD-a „Karađorđe” iz Herceg Novog

foto: Željko Šapurić, Dan

U ime domaćina, skup je pozdravio Rajko Albijanić, koji je izrazio veliku zahvalnost desadašnjim predsjednicima Crkvenog odbora Miljanu Aleksiću i Željko Lučiću na dosadšnjem trudu i radu.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević rekao јe da je na Vučјem dolu sabor јednog naroda.

– Zaista mi јe čast što sam predsjednik opštine na čijoj su se teritoriji odgrale dvije najvažnije bitke za istoriju Crne Gore, ali i za cjelokupnu istoriju srpskog naroda, bitka na Grahovcu i bitka na Vučjem dolu. Bitke koje su simboli jedinstva Crnogoraca i Hercegovaca i njihove borbe za slobodu u kojoj oni nikada u ma kakvim prilikama nijesu prihvatali da ono što je neka administrativna, politička ili kakva druga granica, bude granica među ljudima kao ljudima, kao braćom i kao jednim narodom. To je bilo tako i kada je bila ova bitka, to je tako i danas i to će tako, daj Bože, biti i doviјeka. Stoga zahvalnost upravo onom dijelu Hercegovine koja je poslije mnogih bitaka i ratova ostajala sa druge strane granice. Nikšić je poslije bitke na Vučjem dolu osvojio i slobodu i neki svoj novi život i razvio se. A naša braća iz Hercegovine gdje je i pukla Nevesinjska puška zbog koje smo imali i Vučji do i Berlinski kongres, zbog koje su Crna Gora i Srbija dobile međunarodno priznanje, oni su voljom velikih sila i dogovora ostajali sa one strane granice, bez nagrade koja im je pripadala – istakao je Kovačević.

image

Delić i Vujović potpisali Povelju o bratimljenju

foto: Željko Šapurić, Dan

Povelja o bratimljenju opština Plužine i Bileća

Godišnjica Vučedolske bitke bila je prilika da se i formalno zbratime dvije opštine – Plužine i Bileća. Čelnici ta dva grada, Slobodan Delić i Veselin Vujović, na Vučjem dolu juče su potpisali Povelju o bratimljenju.

– Mi ne možemo da se pobratimimo kad smo braća, braća smo bili, braća smo ostali, braća ćemo i biti. Te formalnosti su nam nametnule i neke granice, vjerujem, kako se bude budućnost kretala u nekom smjeru, i te granice će nestati. Braća će se uvijek posjećivati, braća će se uvijek pomagati i sretati. To što smo naselili jedan prostor koji nam je dao Herceg Šćepan, vojvoda od Svetog Save, to je prva spona koja nas povezuje, druga spona sigurno je naš srpski jezik, a najveća spona koja nas veže to je naše srpsko ime, a pravoslavno prezime – rekao je Delić.

Vučji do je sveto mjesto, rekao je načelnik Bileće Veselin Vujović, mjesto vučedolskih vitezova.

– Kroz vjekove smo se pomagali kako smo god znali i umjeli i u volji i u nevolji, po tome se znaju prava braća i pravi prijatelji – naglasio je Vujović.

Viјenac na spomenik vučedolskim јunacima položio јe i predsјednik SO Nikšić Nemanja Vuković.

– Na ovom svetom mjestu, pred sjenima neumrlih vitezova koji su sa "bojnijeh poljanah" odavno prešli u "carstvo poezije" i u srca i pamćenje svakog od nas, pronalazimo i dodatnu inspiraciju da nastavimo graditi bolju budućnost za sve, na temeljima znanja, bratske sloge i neugasive ljubavi prema otadžbini – rekao je Vuković.

Veliki doprinos Drobnjaka

Predsjednik Opštine Žabljak Radoš Žugić podsjetio je da su Drobnjaci u Vučedolskoj bici dali veliki doprinos.

– Pored toga što se obraćam danas kao predsjednik Opštine Žabljak i kao izdanak drobnjačkog plemena, sa ove govornice danas se obraćam i kao čukun unuk Rista Žugića, učesnika Vučedolske bitke, koji je prije ravno 148 godina sa svojih 45 tada godina, na opanke što bi se reklo, došao sa Durmitora i učestvovao u Vučedolskoj bici koju je preživio i vratio se na Durmitor i sahranjen je u našem selu, pored naše crkve. Naši Drobnjaci su u velikom broju učestvovali u tom boju i dali, mogu slobodeno reći, jedan od presudnih doprinosa da nakon Vučedolske bitke dvije godine kasnije drobnjačko pleme postane dio današnje države Crne Gore – istakao je Žugić i najavio da će se na Vučjem dolu naredne godine pobratimiti opštine Žabljak i Gacko.

Obraćaјući se okupljenima profesor Vesna Josipović je istakla da je u tom "nazubljenom vremenu u kome je i odgrižen kamen vapio za slobodom, ova bitka ispred svih borbi protiv Turaka u 18. i 19. vijeku".

– Boreći se za krst časni i slobodu zlatnu, naši neustrašivi preci su prije 148 godina obezbijedili svoje mjesto u Carstvu nebeskom upravo ovdje na ovom polju. U duši i srcu Vučji do nadvisio јe Grahovac. Evropom je odjeknuo glas o bici Davida i Golijata, odnosno Crnogorsko-hercegovačke vojske protiv Osmanlija – rekla je Josipović.

Na Vučjem dolu Crna Gora pokazala da je bitan faktor

Episkop Kirilo je podsjetio da se na Vučjem dolu odigrala jedna od ključnih bitaka u istoriji Crne Gore.

– Moguće da je bitka na Grahovcu bila početak, jer se tada Crna Gora razgraničila sa Otmanskim carstvom. Ovdje je konačno Crna Gora pokazala da je bitan faktor u Evropi na ovom Balkanskom tlu i to je dovelo do međunarodnog priznanja tadašnje naše države na Berlinskom kongresu – rekao je episkop Kirilo.

Episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije besjedio je o ljubavi, zajedništvu i praštanju.

U kulturnom programu učestvovali su: recitator Anđela Albijanić, Etno-grupa "Karađorđe" iz Herceg Novog, Muška pjevačka grupa "Banjani", KUD "Vojvoda Gligor Milićević" iz Bileće, guslari: Rajo Jovanović, Goran Cuca Perović, Ognjen Stojanović, Lazar Mikić, Đorđe Stevović i Sveto Vujović.

Delić: Mojkovačka bitka je kruna junaštva naših predaka

Podsјećamo, 1876. crnogorska vojska pod komandom kralja Nikole porazila je armiju Muktar-paše na Vučjem dolu, uprkos tome što je bila malobrojnija i slabije opremljena. Crnogorci su izgubili 70 ljudi, a 118 јe ranjeno, dok je 4.000 turskih vojnika izbačeno iz stroja, a među ubijenima bio јe i Selim-paša, trojica pukovnika i 168 nižih oficira. Simbol pobjede na Vučjem dolu je crnogorski barjak izbušen mecima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 01:46