Одборници опозиционих ДПС и ЛП напустили засиједање СО Котор / - фото: Биљана Марковић
04/05/2022 u 14:29 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одборници опозиционих ДПС и ЛП напустили засиједање СО Котор; Усвојен Јокићев Извјештај о раду

Након избора нисмо у стању да изаберемо ОИК јер предсједница СО ту тачку повлачи два пута са дневног реда. Поента је да их треба пустити да раде сами, да ово заврше за десет минута, казао је Аврамовић

Одборници опозиционих ДПС-а и ЛП-а, напустили су јутрос, око 11 сати, засиједање Скупштине општине (СО) Котор, прије усвајања дневног реда са којег је повучена тачка о именовању чланова Општинске изборне комисије (ОИК).           

Након констатације да Скупштина изгубила легитимитет, а договор постигнут на међустраначком састанку о избору ОИК-а игнорисан, предсједник клуба одборника ДПС Жељко Аврамовић поручио је да се кроз избор ОИК-а показује да је већина у парламенту “недефинисана”.                 

Седам одборника је промијенило дрес од 30. Августа. Коалициони споразум који сте потписали нисте годину ипо дана објелоданили и казали ко чини већину, рекао је Аврамовић између осталог. Додао је да је парламент изгубио легитимитет јер се не усвајају предвиђена акта; извјештаји о раду и финансијски за 2021., те програми рада општинских предузећа, којима се, каже, несметано из буџета врше исплате за 2022. Годину.                                       

 - Након избора нисмо у стању да изаберемо ОИК јер предсједница СО ту тачку повлачи два пута са дневног реда. Поента је да их треба пустити да раде сами, да ово заврше за десет минута, као што су двије претходне сједнице са 50 тачака дневног реда завршили за сат времена -  изјавио је Аврамовић за Портал  “Дан” након изласка из скупштинске сале.               

Претходно је, осврћући се на наводе везано за скупштинску већину, Градоначелник Владимир Јокић (Демократе) узвратио ДПС-у да може да им “гарантује” да они неће бити њен дио. Када су у питању Аврамовићеве изнијете оптужбе о политичкој корупцији у случају изласка тројице одборника ДПС-а из те странке и њихове подршке усвајању буџета Општине Котор за 2022., а који сада наступају самостално, поновио је да је ДПС цјелокупну јавност подигао на ноге пријавама.                                 

- Надам се да сам обухваћен тим пријавама, а ако јесам позивам главног специјалног тужиоца да ме позове на разговор. Ми са ДПС-ом нећемо у коалицију, а ваше тражење функција тада је била политичка корупција. Постоји много различитих облика корупције. Постоји корупција јавног морала, то је када оптужујете ваше дојучерашње пријатеље за криминал, а ни једном ријечју не помињете Светозара Маровића, Лазара Рађеновића и друге који су до 2016. завршили у Спужу. Због чега нисте споменули Весну Меденицу, и да нам мафија води полицију, АНБ и тужилаштво. Зашто то нико не помене. И не мора, али немојте ви да будете брана свему овоме, да сте ви тај зид заштите - оцијенио је Јокић. 

Бивши ДПС-ов одборник, сада самостални, Дејан Огњановић навео је да је он, укључујући и друга два одборника који су иступили из странке, дао изјаву у тужилаштву.                           

- Чак су се и моји рачуни провјеравали, тако да немам разлога да бринем. То што помињу корупцију, отворен сам за анализу, провјеру мене и моје породице, нагласио је Огњановић. Предсједница СО Котор Маја Мршуља појаснила је да се повлачење избора чланова ОИК-а са дневног реда предлаже јер је дошло до “преклапања”, тачније предлоге за чланове Комисије су поднијели одборници Жељко Кнежевић (НДС) и Љубенко Боровић (СНП), те је у том правцу потребно извршити консултације.       

Након напуштања скупштинских клупа одборника ДПС-а, у сали је остао само један опозициони и то др Иван Илић из СДП-а, који није подигао руку код гласања о извјештају о раду предсједника Општине и органа локалне управе за 2021.   

Извјештај је усвојен са 18 гласова “за”, док је један одборник приликом гласања био уздржан.                                       

Градоначелник Јокић је иначе представљајући извјештај казао да је буџет за 2021. реализован у проценту већем од 90 одсто.           

Додао је да је приликом преузимања функције на рачуну Општине било 350 хиљада еура.

- На 31. Децембар имали смо два милиона еура оперативних средстава -казао је Јокић.                                          

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 10:21