/ - Фото: Биљана Марковић На фотографији је: Одборник ПзП Слободан Лазовић (у средини) на данашњој сједници СО Котор
11/05/2022 u 12:54 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СО Котор усвојила финансијски исказ ОЈУ Музеји; Лазовић - Нисмо направили помак у односу на ДПС

Градоначелник Владимир Јокић (Демократе) похвалио је изглед Музеја у Перасту и програме који су лани организовани, истичући да се ради о установи са којом је Општина Котор имала најбољу сарадњу

Скупштина општине (СО) Котор јутрос је, у наставку 10. сједнице, са 18 гласова “за” усвојила Извјештај о прошлогодишњем раду, уз финансијски ОЈУ “Музеји” Котор, те Програм рада ове јавне установе за 2022. годину. 

Из коалиције “За будућност Котора” критиковали су финансијске исказе односно утрошена средства у минулој години, поручујући да је највећи њихов дио отишао на зараде запослених и лица ангажованих по уговору о дјелу.               Одборник Слободан Лазовић (ПзП) казао је да је у 2021. установа имала приход од 427.000 еура, а  потрошила 450.000 еура.                                             

 -Значи потрошено је 23.000 еура више него што је приходовано односно потрошен је новац затечен на рачунима установе. Према плану за 2022. годину, расходи су 526.800 еура, а када се погледа аналитика буџета опет долазимо до исте ситуације: да ће гро новца ићи за бруто зараде запослених и људи ангажованих по уговору о дјелу јер је тај износ повећан са 31.000 на 35.000 еура. У 2021. години су повећани издаци за бруто зараде. Јер, 2020. године износили су 329.275, а 2021. године 346.723 еура. За 2022. су планирани на 350.000- казао је Лазовић запитавши шта је са систематизацијом и рационализацијом радних мјеста умјесто које се, констатује, иде на повећање накнада по уговору о дјелу.               

image
- Фото: Биљана Марковић Душица Иветић, директорица ОЈУ Музеји Котор на данашњој сједници СО

-За ову годину су, уочавам, планирана средства за програмске и музејске дјелатности у износу од 22.000 еура. Када смо преузели власт почетком 2021. ДПС је оставио и баласт од 5,6 новозапослених. Не видим да смо направили позитиван помак у односу на ДПС- рекао је он.

Директорица ОЈУ “Музеји” Душица Иветић је одговарајући на Лазовићеве наводе казала да за све трошкове постоји прецизна документација, те да им се средства уплаћују тек по реализацији пројеката.             

-Ако је у питању истина и пословање ОЈУ Музеји ваша је дужност да као грађанин укажете на све неправилности рада надлежним органима, а ја ћу стати иза њих. ОЈУ Музеји су установа која се развија; имамо намјеру да осавременимо и унаприједимо рад. Да ли мислите да буџет треба да стоји залеђен, а да све око нас пропада или је потребно улагати у нове програме и садржаје, музејске предмете који пропадају, музејске јединице које пропадају или је потребно држати новац на рачуну без икаквих улагања, нагласила је, између осталог Иветић. 

Градоначелник Владимир Јокић (Демократе) похвалио је изглед Музеја у Перасту и програме који су лани организовани, истичући да се ради о установи са којом је Општина Котор имала најбољу сарадњу.                                   

-У Црној Гори, да се не лажемо, као и у Котору, доста кадрирања се деси по партијском кључу. Управо примјер Иветић је свијетао не само за Котор, да једна жена таквих квалификација, истакнута умјетница се прихватила тога да покуша да поправи нешто у нашем граду. То је примјер који сви треба да подржимо, рекао је Јокић додавши да Иветић није “партијски постављена”.     

 Одборници су усвојили и Програм рада културних манифестација за 2022., Извјештај о расподијељеним средствима у пољопривреди на подручју Општине Котор у 2021., Извјештај о реализацији Акционог плана запошљавања у 2021. , а именовани су и нови чланови више општинских одбора.       

Сједници нису присуствовали одборници опозиционих ДПС, СД и ЛО.                               

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 08:44