/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
06/09/2023 u 15:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pejović: Nijesam nikoga izbacio, lažno sam optužen

Uprava policije protiv njega je podnijela prekršajnu prijavu zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru, člana sedam

Vlasnik restorana „Zlatni papagaj“ na Žabljaku Vladan Pejović, odbacuje optužbe da je u subotu izbacio iz tog ugostiteljskog objekta romsku i egipćansku djecu i njihove vaspitače iz NVO Sistem.

Uprava policije protiv njega je podnijela prekršajnu prijavu zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru, člana sedam.

Prema prijavi, Pejović i pojedini članovi osoblja nijesu dozvolili romskim volonterima i vršnjačkim edukatorima iz NVO da gostuju u tom poznatom lokalu, uz obrazloženje da za njih nema mjesta.

Međutim, on za Portal RTCG odbacuje te navode i kaže da je bilo upravo suprotno - da je on žrtva i da je napadnut.

“Grupa od desetoro do petnaestoro djece tinejdžerske dobi ušlo je u lokal uputivši se ka toaletu, onako sa vrata. Pitao sam ih da li su gosti lokala, na što mi nijesu odgovorili, samo su prošli pored mene. Sa njima je bila plavokosa žena koja je kazala da će biti gosti lokala i ja sam rekao da je to u redu, i naveo da ako žele da ručaju mogu da sjednu gdje su stolovi sa priborom za jelo, a ako žele samo nešto da popiju da sjednu gdje nije servirano. Međutim, ta gospođa se uvrijedila i rekla da ne želi da bude naš gost”, ispričao je Pejović.

Tvrdi kako joj je na to samo odgovorio “U redu, vaša stvar”, a da su tada svi napustili restoran.

“Ona se vratila i pitala me je imam li kakvih problema, na što sam odgovorio da nemam. Ona je rekla: “Dobro ćeš me zapamtiti, vidjećeš ti ko sam ja. To ste vi, čuveni ugostitelji sa Žabljaka, nasilnici i razbojnici, bijete i tjerate žene i djecu”, ispičao je Pejović.

Navodi kako je tada zamolio da napusti objekat te da je ona počela da mu se unosi u lice.

“Pokušavajući da me fizički napadne. Ja sam se udaljio od nje, za to postoji snimak sa video nadzora. To je sva istina, u restoranu su bila moja maloljetna djeca i supruga, i petoro gostiju. Naravno da nijesam uvrijedio nikog u restoranu a naročito ne djecu jer i ja sam roditelj. Apsolutna laž. Nije istina da je bilo ko vrijeđan na nacionalnoj ili vjerskoj ili rasnoj osnovi”, kazao je Pejović.

Tvrdi da su upravo oni prošle godine sjedjeli u tom restoranu i da nije bilo nikakvih problema.

Ovaj događaj je, prema našim saznanjima prijavljen policiji 1. septembra. Oni su podnijeli prekršajnu prijavu, jer tužilaštvo nije našlo u uvredljivom i diskriminatornom govoru Pejovića elemente krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

"Policija na Žabljaku prikupila je obavještenja od više osoba. Sa događajem su upoznati tužioci Osnovnog i Višeg tužilaštva, koji su se izjasnili da se ne stiču elementi krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Pripadnici Stanice policije Žabljak će cijeniti postojanje eventualne prekršajne odgovornosti", saopštili su nam tada iz policije.

Portalu RTCG je neformalno saopšteno da su volonteri i vršnjački edukatori ogorčeni zbog ovog događaja, te traže zaštitu crnogorskih institucija.

Kako smo saznali, policiji je dao izjavu T.Ć. koji se zatekao na ulazu u restoran u trenutku kada je vlasnik verbalno napao goste.

On, sa druge strane, tvrdi da je Pejović kazao da je sve zauzeto, uprkos činjenici da je, kako navodi, lokal bio prazan. Ispričao je da je Pejović vrijeđao goste.

Iz NVO Sistem odmah su potvrdili da su istjerani.

"Iz razloga što su među nama bili pripadnici romske i egipćanske (RE) populacije i pretpostavljena seksualna orijentacija nekih od njih", naveli oni.

Fatmir Đeka, ministar za ljudska i manjinska prava, posjetio je NVO Sistem i djecu koja su pretrpjela uvrede.

“Kao ministar ljudskih i manjinskih prava, kao i moji saradnici, stojimo vam na raspolaganju i pružamo vam punu podršku. Znajte da ministarstvo na čijem sam čelu preduzima sve što je u našoj nadležnosti kako bi, sa pravne strane, svi naši građani i građanke imali adekvatnu zaštitu svojih ljudskih prava” poručio je Đeka prije dva dana.

Prema istraživanjima NVO ranijih godina, diskriminacija RE populacije jedan je od ozbiljnijih problema u Crnoj Gori, zbog čega je, kažu preporuke, neophodno umrežavanje svih institucija koje doprinose poboljšanju njihovog ukupnog socio-ekonomskog položaja, kao i povećanje senzibilnosti većinske populacije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 05:17