/ -FOTO: DAN
07/03/2023 u 06:15 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pljevaljski lovci odstrijelili 176 divljih svinja i sedam šakala

Na području Meljaka, Bobova i Кosanice ubijena su po dva vuka, kaže Aco Džogaz, upravnik lovišta

U lovištu kojim gazduje Lovačka organizacija "Pljevlja" završena je lovna sezona.

Upravnik lovišta Aco Džogaz u izjavi za "Dan" kazao je da je pljevaljsko lovište bogato brojnim vrstama divljači i da tako treba i da ostane.

On ističe da je tokom protekle lovne sezone odstrijeljen veliki broj divljih svinja ali i druge divljači, najviše vukova, šakala i lisica.

– Prema našoj evidenciji ustrijeljeno je 176 divljih svinja i može se slobodno reći da je lovište bogato brojnim vrstama divljači – ističe Džogaz i dodaje da na prostoru pljevaljske opštine ima veliki broj vukova i drugih predatora, te da su lovci, najčešće na zahtjev stočara, često organizovali hajke.

– Na području Meljaka, Bobova i Кosanice ubijena su po dva vuka, dok je po jedan vuk odstrijeljen u Strahovom dolu i u Bukovici. Tokom lovne sezone ustrijeljeno je sedam šakala i svi su ustrijeljeni na području Bukovice, gdje se najviše i pojavljuju poslednjih godina - kaže Džogaz i naglašava da, prema ranijim procjenama, na prostoru pljevaljske opštine ima oko pedeset vukova, koji se kreću u čoporima ili pojedinačno.

Lovci vrše prihranu divljači

Nakon što je okončana lovna sezona pljevaljski lovci su pokrenuli akciju prihrane divljači.

U toku je izrada novih i obnova starih solila i hranilica. Pritom se na više lokacija posipa kukuruz i postavljaju bale sijena, kako bi se prihranila srneća divljač, zečevi i divlje svinje.

– Akcija prihrane divljači je krenula i trajaće tokom čitavog mjeseca – kaže Aco Džogaz uz pojašnjenje da bi se prihrana mogla nastaviti i tokom narednog mjeseca ukoliko zima potraje.

Pljevaljsko lovište je veliko i Džogaz naglašava da će u narednom periodu u akciji prihrane učestovati lovci iz svih lovačkih sekcija, kao i da će bale sa sijenom i kukuruz biti postavljeni na brojnim lokacijama.

Najteža situacija je u selima ispod planine Ljubišnje, kao i u selima Bobovo i Кosanica, gdje su česte pojave vukova.

Džogaz kaže da vukovi pored napada na stoku, često napadaju lovačke kerove a uništavaju i srneću divljač, te da veliki broj vukova negativno utiče na brojnost plemenite divljači.

– Poslednjih godina na prostoru opštine Pljevlja pojavili su se i šakali. U proljetnim i ljetnjim mjesecima oni najčešće nanose štetu stočarima, jer napadaju jagnjad i drugu sitnu stoku. Inače, na terenu smo često nalazili ostatke usmrćenih srna i lanadi koji su stradali od šakala – navodi Džogaz.

Poslednjih godina pljevaljska sela se ubrzano prazne i ostaju veliki prostori bez stanovništva.

Takva situacija pozitivno utiče na uvećanje broja divljači, posebno kada je u pitanju broj divljih svinja i srna, a ove životinje su, prema riječima Džogaza, najviše prisutne na području kanjona rijeke Ćehotine i njenih pritoka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 11:51