/ Фото: Пријестоница
07/05/2022 u 13:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Постављен цвјетни тепих на Цетињу поводом Дана Европе

Из Делегације ЕУ у Црној Гори казали су да су цвјетни тепих, на површини од 230 метара квадратних, свечано отворили амбасадорка Оана Кристина Попа и градоначелник Пријестонице Цетиње Никола Ђурашковић

Европска унија (ЕУ) у Црној Гори данас је, поводом Дана Европе, на тргу испред Дворца краља Николе на Цетињу поставила тепих саткан од 33,5 хиљада садница цвијећа.

Из Делегације ЕУ у Црној Гори казали су да су цвјетни тепих, на површини од 230 метара квадратних, свечано отворили амбасадорка Оана Кристина Попа и градоначелник Пријестонице Цетиње Никола Ђурашковић.

Наводи се да је Попа објаснила да је дизајн тепиха инспирисан мотивима цвијећа на паркету у дворцу, чиме се спајају црногорска и традиција ЕУ, јер сваке друге године сличан цвјетни тепих краси главни градски трг у Бриселу.

- Комбиновање црногорске и бриселске традиције је симболичан спој, који представља наше пријатељство, партнерство и свијетлу заједничку будућност. Осим тога, свих тридесет три хиљаде и петсто садница је локално узгојено и набављено, јер смо жељели да подржимо локалне цвјећаре- казала је Попа.

Она је позвала грађане Цетиња и других градова да посјете ову цвјетну креацију и придруже се у обиљежавању Дана Европе. Истиче се да је Попа послала и поруку солидарности и подршке Украјини.

- Наше срце је уз Украјину која се брани од агресије. Наше срце је такође уткано у овај цвјетни тепих. ЕУ и Црна Гора као њен партнер наставиће да подржавају украјински народ на сваки могући начин- поручила је Попа.

Ђурашковић је, како се наводи, нагласио да Цетињу припада част да се у њему слави Дан Европе, јер иза себе има славну прошлост краљевске пријестонице са 12 дипломатских посланстава, које подсјећају да је Црна Гора била 27. међунарнодно призната држава на свијету.

- Наши суграђани држе час цијелој Европи како се протестује против агресије руског режима на недужне украјнске грађане и државу и желим јавно да им се у име града захвалим. Данашњи дан због тога посвећујемо европском миру, слободи и заједништву са жељом да наредни Дан Европе дочекамо у миру и на Цетињу и у Бриселу и у Кијеву- казао је Ђурашковић.

Из Делегације ЕУ рекли су да же цвјетни тепих, који је осмислила пејзажна архитектица Јелена Јестровић, бити постављен до 10. маја, да ће након тога, све саднице бити посађене у парковима и двориштима јавних институција, школа и вртића на Цетињу.

- У „ткању“ цвјетног тепиха, ЕУ у Црној Гори имала је помоћ Пријестонице Цетиње, као и других партнера, међу којима су банке Ерсте, Црногорска комерцијална банка, Аддико и НЛБ, ланац маркета ИДЕА, компаније Аир Монтенегро и Ина, Национална туристичка организација, хотели Регент и Хилтон- каже се у саопштењу.

Наводи се да су поред цвјетног тепиха, грађани Цетиња и туристи могли да уживају и у Полинатору парку – чудесном свијету инсеката опрашивача.

- Полинатор Парк је невјероватна виртуелна стварност, о вјероватној будућности која нас чека, ако останемо без инсеката опрашивача. Овај виртуелни свијет представља спој золошког врта, тематског парка, интерактивног музеја и кристалне кугле- објаснили су из Делегације ЕУ.

Цвјетни тепих једна је од активности, коју ће ЕУ инфо центар и Делегација Европске уније у Црној Гори организовати током маја, који представља Мјесец Европе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 15:02