Prestižni sajt Taste Atlas objavio je listu najboljih sireva na svijetu, a pljevaljski sir se našao na 27. mjestu, ispred mnogih poznatih svjetskih sireva: italijanske mocarele i švajcarskog grijera.
Na prvom mjestu su, očekivano, italijanski parmezan, gorgonzola i burata, a pljevaljski sir je zavrijedio ocjenu 4,6 na prestižnom sajtu.
Taste Atlas piše da je pljevaljski sir osnovna namirnica mnogih jela u Crnoj Gori.
Ovaj bijeli sir se tradicionalno proizvodi od sirovog kravljeg mlijeka, a sir karakteriše jak ukus i kremasta tekstura.
Njegove jedinstvene arome su rezultat procesa sazrevanja koji se odvija u specijalno dizajniranim drvenim buradima – narezani sir se soli, stavlja u drvena burad, a zatim potapa u salamuru.
Pljevaljski sir treba da odleži 15 dana prije nego što je spreman za konzumaciju.
Sir je toliko popularan da se čak svake godine održava manifestacija Dani Pljevaljskog Sira, na kojoj svoje sireve predstavljaju brojni proizvođači iz pljevaljskog kraja.