Управа за кадрове / - SRDJA BOLJEVIC
26/12/2021 u 17:05 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Програм стручног оспособљавања показао: Сви хоће раднике када не морају да их плате

Потпредсједница УО "Мреже за младе" Андријана Радовић истиче да незапосленост младих није смањена, већ је порасла, али указује да је квалитет програма стручног оспособљавања смањен и да више помаже послодавцима него младима

Интересовање послодаваца за програм стручног оспособљавања лица која су стекла факултетско образовање из године у годину расте, док на другој страни, високошколци се све мање интересују за овај програм и потражња је константно већа од понуде. Саговорници "Дана" указују да се домаћи послодавци придржавају народне изреке "што је џабе и Богу је драго", те да је очито да на тржишту рада постоји потражња, али када се нуди бесплатна радна снага, јер у овом случају је Влада та која исплаћује плате приправницима износу од око 250 еура.

image

Високошколаца увијек мање у односу на број понуђених радних мјеста

Високошколаца увијек мање у односу на број понуђених радних мјеста-Високошколаца увијек мање у односу на број понуђених радних мјеста

Како показују владини подаци, највише високошколаца за приправнички стаж јавило се 2012. када је програм и почео и то 4.211, а тада су послодавци пријавили и најмање радних мјеста, укупно 5.317. У наредним годинама број радних мјеста је константно растао, а пријаве високошколаца су биле мање. Минимум у пријавама високошколаца имали смо ове године када се за приправнички пријавило свега њих 2.874, а послодавци понудили чак 12.560 радних позиција.

Потпредсједница Управног одбора "Мреже за младе" Андријана Радовић ипак истиче да незапосленост младих није смањена, већ је порасла, али указује да је квалитет програма стручног оспособљавања смањен и да више помаже послодавцима него младима.

image

Високошколаца увијек мање у односу на број понуђених радних мјеста

Високошколаца увијек мање у односу на број понуђених радних мјеста-Високошколаца увијек мање у односу на број понуђених радних мјеста

– Податак да jе стопа незапослености младих порасла на 32 одсто, од чега jе 7.000 незапослених високошколаца, требало би да буде аларм за систем да питања младих, односно политика за младе, мораjу доспjети на агенду приоритета. Кад кажем политика за младе, примарно мислим на питање незапослености и питање квалитета образовног система и усклађености с тржиштем рада. Програм стручног оспособљавања у начелу ниjе лош модел, али захтиjева озбиљну реформу, иако подаци Завода за запошљавање показуjу да радни ангажман настави скоро половина корисника програма. Чињеница да из године у годину имамо више радних мjеста него високошколаца показуjе да послодавци максимално користе подршку државе, што доводи до смањења квалитета самог програма. Упитан jе квалитет менторске подршке коjу млади добиjаjу током овог програма, посебно кад имате неке од послодаваца коjи распишу мjеста за пуно већи броj корисника од онога коjи им jе заиста потребан. И онда дођете у ситуациjу да млада особа коjа jе тек изашла из процеса образовања и оваj програм jоj jе нериjетко прво радно искуство, ради послове коjи ниjесу у складу са стеченим образовањем – наводи Радовић.

Бесплатна радна снага умјесто вредновања за будућност

У НВО Институт за социјалну и образовну политику наводе да је стручно оспособљавање сjаjан проjекат, али jе чињеница да веома низак броj настави касниjе радни ангажман код послодавца, а други сегмент jе таj да високошколци често одраде приправнички код не толико сродних послодаваца због чега заправо имамо контраефекат.

– Морамо имати на уму да ипак живимо у Црноj Гори, на Балкану гдjе jе jедна од наjчешће цитираних флоскула "што jе џабе и Богу jе драго" па се она може изврсно употриjебити у овом случаjу. На приправнике се нериjетко гледа као на бесплатну радну снагу, умjесто на стварање додатне вриjедности и будућег кадра. То се мора миjењати уколико желимо да остваримо сврху стручног оспособљавања – наводе у Институту.

Она каже да постоjе и посладавци коjи траже кадар коjи ниjе у складу са дjелатностима коjе обављаjу, па се стиче утисак да одређени броj послодаваца оваj модел оспособљавања ниjе разумио на начин на коjи jе он примарно и замишљен.

– Зато jе неопходна реформа програма у виду контроле послодаваца, одређеног броjа корисника коjи послодавац може добити кроз програм а коjи jе у складу са његовим капацитетима, квалитетом менторства и стицања знања кроз обављање деветомjесечног рада. Онда можемо говорити о успjешности и одрживости овог модела, jер овако наjвише користи имаjу послодавци, а вjеруjем да би то требали да буду корисници, односно млади – истиче Радовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 23:43