Knežević i Đukanović / - PRIVATNA ARHIVA/PRINTSCREEN
30/04/2024 u 14:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kako je počeo sukob Đukanovića i Kneževića?

Unazad pet godina počeli su da se pokreću krivični predmeti u Specijalnom državnom tužilaštvu protiv biznismena Duška Kneževića i nadležnih u njegovoj kompaniji "Atlas grupa" za različite pronevjere - od pranja novca, do utaje poreza, sporne privatizacije i investicije.

U tom periodu, tadašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović opisao je Kneževića kao "bjegunca od pravde koji pokušava da, podižući galamu na političkom terenu, zakamuflira pravnu odgovornost". S druge strane, u svojim izjavama Knežević je poručivao da će otvoriti brojne afere finansiranja poslova Đukanovića i Demokratske partije socijalista (DPS), na čijem čelu je bio dugo godina.

- Nismo više prijatelji, vrati moje pare, obratio se ranije Knežević Đukanoviću preko profila na društvenoj mreži Instagram.

image

Knežević i Đukanović

- PRIVATNA ARHIVA/PRINTSCREEN
image

Knežević i Đukanović

- PRIVATNA ARHIVA/PRINTSCREEN
image

Knežević i Đukanović

- PRIVATNA ARHIVA/PRINTSCREEN

U Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), koja se bavila istraživanjem na koji način je finansiran DPS, ranije su saopštili je da je Knežević čovjek koji je imao pristup najvećim tajnama Đukanovićevog režima.

- Godinama je Knežević bio poznat kao jedan od tajkuna koji je blizak vladajućem DPS-u i čije je sve investicije i poduhvate na neki način podržavala ili promovisala vladajuća struktura - bilo Đukanović lično, bilo neki njegovi saradnici, navodio je MANS.

(FOTO/VIDEO) Pojačane mjere bezbjednosti: Knežević sproveden u Viši sud, na sebi imao pancir

Kako je počeo sukob?

Nakon decenija u kome su percipirani kao partneri, Đukanović i Knežević imali su manjih sporova u poslednjih 20 godina, ali u otvoreni sukob ulaze posle parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016. godine.

Po svemu turbulentni izbori obilježeni su najprije navodnim pokušajem državnog udara. Tadašnja direktorica MANS-a Vanja Ćalović kazala je da su promjene u odnosima počele zbog neslaganja oko jedne od investicija Kneževića.

- Bilo je neobično da su se od svih spornih investicija u Crnoj Gori, baš Knežević i njegova investicija u bolnicu Meljine našli na meti, navela je ona.

Od tada, epizode sukoba ređale su se kao na traci.

One najvažnije tiču se snimka na kome Knežević tvrdi da predaje kovertu sa novcem nekadašnjem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću, potom afera privatizacije „Telekoma" i uloge firmi Kneževića i porodice Đukanović, kao i sudbina Kneževićevih banaka „IMB" i „Atlas" i njihova namjena.

Šta će se promijeniti?

Iako je sukob u javnosti bio veoma buran, sudskih epiloga - nije bilo mnogo.

Kneževićeva poslovna imperija jeste pretrpjela udarce i smanjenja - prije svega kroz gotovo potpuni prestanak rada banaka, ali i pojedinih drugih djelova sistema „Atlasa".

Ćalović je tada kazala da je sukob, ali i saznanja o njemu do kojih je došao MANS, natjerao i DPS da promijeni način finansiranja svojih predizbornih kampanja.

- Mi smo analizirali donacije DPS-u u kampanji za parlamentarne izbore 2016. godine i saznali da je veliki broj socijalno ugroženih, maltene istog dana, uplaćivao toj partiji velike sume novca koje inače sebi nisu mogli da priušte, isticala je ona.

U kojoj mjeri će sve ovo promijeniti Crnu Goru, zavisi od Kneževića koji je najavio da posjeduje mnogo više informacija nego što je do sada objavio - oko 2000 sati snimljenog materijala i dokumentaciju u vezi i sa brojnim privatizacijama.

Crna Gora tražila izručenje Kneževića prije skoro pet godina: SDT ga tereti u više optužnica

(BBC)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 08:02