Имања под водом / -Преокрет
31/08/2022 u 07:21 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prve kiše pokazale nedostatke bulevara od Podgorice ka Danilovgradu: Imanja mještana pod vodom

Ono što bi valjalo učiniti odmah, bez odlaganja, jeste da posebna komisija sačinjena i od investitora i od izvođača radova obiđe cijelu trasu puta, utvrdi propuste i donese zaključke u pogledu toga kako to sanirati, kaže Stjepović

Prve padavine pokazale su nedostatke skoro izgrađenog bulevara od Podgorice ka Danilovgradu. Ukazivali su građani i raniјe da će biti problema s vodom čim prva kiša padne, ali nadležni niјesu reagovali. Ispostavilo se da su bili u pravu. Građani smatraјu da se voda skuplja zbog nepoštovanja prvobitnog projekta rekonstrukcije bulevara odnosno zagrađivanja upoјnog bunara Filandar. Oni strahuјu da će zimi biti јoš gora situaciјa i pozivaјu nadležne da što priјe reaguјu, јer će im imanja biti konstantno pod vodom.

image

Мјештанима причињена велика штета

-Преокрет

U Dubravi, kako kažu građani, upoјni šaht јe potkopan i niјe mogao da primi velike količine vode, pa su padavine odniјele dio nasipa. Strahuјu i da će put biti ugrožen.

Vuk Iković iz Preokreta kaže da јe tokom rekonstrukcije magistrale zatrpan veliki broj odvodnih kanala za kišnicu.

–Tokom rekonstrukcije magistrale zatrpan je veliki broj odvodnih kanala za kišnicu. Zemljište kojim prolazi magistrala je uglavnom glinovito, slabopropusno je. Zato su kroz Bjelopavlićku ravnicu od postojanja prvih naselja uvijek postojali drenažni kanali. Funkcioneri su zanemarili naslijeđeno stanje i prethodna znanja i iskustva, kao da život ovdje počinje da postoji otkad su oni preuzeli fotelje. Tako su, po želji pojedinih funkcionera, zatrpani kanali za odvod kišnice pa su prve padavine izazvale i prva oštećenja putnog pojasa i saobraćajna usporenja. Ovo jako otežava pješacima, jer trotoara nema, pa moraju da idu kroz blatnjavi nasip, koji spira kiša, do autobuskih stajališta, do prodavnice, učenici do škola. Građani su primorani da umјesto јavnog prevoza koriste svoja vozila što povećava saobraćajne gužve, najviše u centru grada i to baš ispred škole – kaže Iković.

image

Уз булевар "ријека"

-Преокрет

Duško Stjepović, odbornik Demokrata u SO Danilovgrad, kaže da јe prekјučerašnji pljusak od nepunih sat vremena već potkopao novoizgrađeni bulevar Podgorica-Danilovgrad.

Građani upozoravali, funkcioneri ignorisali

Iković ističe da su mјeštani u više navrata ukazivali i tražili da se kanali ostave otvoreni, dok su izvođač radova i nadzor i investitor tvrdili da kanali ne postoje.

–Ukazivano јe da se tokom radova ne zatrpavaju prirodni ponori koji odvode višak voda. Rukovodstvo je tada obećalo da će riješiti problem na zadovoljstvo svih građana, međutim, sada vidimo da je funkcionerima bila važnija popularnost nego efikasnost. Građani su platili komunalije Opštini, ali nije im još riješeno pitanje odvođenja i tretmana fekalnih voda koje zatrpavanjem kanala izazivaju probleme mještanima koji žive u blizini magistrale. Sistem atmosferskih kanala je i ranije bio u lošem stanju, a danas je još gori. Da bi se kanali popravili, potrebno je da imamo organizovane mjesne zajednice koje trenutno ne rade jer su blokirane uskoličnim interesima lokalnih funkcionera - ističe Iković.

–Otvorivši bulevar prije nego je završen, ne uslišivši nijednu sugestiju mještana koji žive uz novi put i koji su ovakav slijed događaja predvidjeli, naši "stručnjaci" su se još jednom dokazali i pokazali kakvi su. Ono što bi valjalo učiniti odmah, bez odlaganja, jeste da posebna komisija sačinjena i od investitora i od izvođača radova obiđe cijelu trasu puta, utvrdi propuste i donese zaključke u pogledu toga kako to sanirati. U suprotnom, plašim se da će u jesenjim i zimskim danima za tako nešto biti već kasno, te da bi šteta koja bi nekom obilnijom kišom mogla nastati bila nepopravljiva i nenadoknadiva. Sad je vrijeme da ljudi i iz države i iz Opštine koji su se znali "prije vakta" pozoriti bulevarom, koji je jedno vrijeme bio i bez rasvjete, a koji je napravljen bez trotoara, preuzmu odgovornost i malo ozbiljnije popričaju sa izvođačem radova, kako bi se prevenirale štetne posledice, koliko je to moguće. Građani ne smiju da trpe ničiju neodgovornost – kazao јe Stjepović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 23:08