Хуманитарна акција Уницефа и Ротари клуба / - фото Ротари
22/01/2022 u 08:14 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ротари и Уницеф покренули хуманитарну акцију за помоћ Центру за неонатологију

Акција прикупљања средстава организује се у знак сјећања на подршку коју су цјелокупно црногорско друштво и Уницеф пружили током изградње Института прије пуних 60 година

Ротари заједница Црне Горе, уз подршку Уницефа, покренула је националну иницијативу прикупљања средстава широм Црне Горе под називом „Сувише мали да можемо сами”, како би помогли Центар за неонатологију у оквиру Института за болести дјеце у Подгорици и обезбиједили опрему која може промијенити ток живота обољеле и/или пријевремено рођене дјеце.

Акција прикупљања средстава организује се у знак сјећања на подршку коју су цјелокупно црногорско друштво и Уницеф пружили током изградње Института прије пуних 60 година.

- Пријевремени порођај је озбиљан здравствени проблем и водећи узрок смртности дјеце млађе од пет година, који доводи до дуготрајних, неријетко и доживотних, компликација с озбиљним посљедицама по здравље и развој дјеце. Центар за неонатологију у оквиру Института за болести дјеце у Подгорици, једини је неонатолошки центар у Црној Гори у којем се свим пријевремено рођеним, малим и болесним новорођенчадима пружа интензивна здравствена њега и лијечење - каже се у саопштењу из Ротарy клуба Бар.

У оквиру ове иницијативе, Ротари клубови ће организовати хуманитарне догађаје широм Црне Горе као и састанке с представницима приватног сектора, ради прикупљања средстава за обезбјеђивање оптималних услова за преживљавање и здрав развој свих пријевремено рођених беба у Црној Гори.

- У складу с подацима из УНИЦЕФ-овог Програма за рани развој дјеце, представништво УНИЦЕФ-а у Црној Гори подржало је Ротари клубове Црне Горе да идентификују потребе Института за болести дјеце. УНИЦЕФ ће, такође, саму иницијативу подржати набавком и испоруком опреме у име свих донатора, као и издвајањем сопствених средстава како би се иницијатива употпунила кроз организовање обука здравственог особља Института, с циљем да се обезбиједи што квалитетнија њега за свако дијете која ће бити у складу с највишим међународним стандардима - додаје се у саопштењу.

Сви заинтересовани могу да подрже ову акцију кроз уплате донација директно на банковни рачун Ротари клуба 530-30362-10 код НЛБ банке, који је отворен искључиво за подршку овој хуманитарној иницијативи.

Хуманитарна акција траје од јануара до априла, а опрема купљена од донираних средстава биће уручена Институту за болести дјеце у Подгорици на 60. годишњицу постојања, која ће бити обиљежена током 2022. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 14:31