Sa svečanosti / Željko Šapurić
04/07/2024 u 07:10 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Spomenik Velveta na Kapinom polju svjedočanstvo vječnog prijateljstva

Na aerodromu Kapino Polje u Nikšiću јuče je svečano otkriven veličanstveni spomenik Velveta, u znak zahvalnosti Izraela bivšoj Jugoslaviji, Crnoj Gori i gradu Nikšiću za doprinos u opstanku novonastale jevrejske države daleke 1948. godine.

Na svečanosti јe pročitano pismo koje je povodom otkrivanja spomen zdanja uputio predsjednik Izraela Isak Hercog.

Pozdravljaјući goste na manifestaciјi predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević kazao јe da ovaj spomenik predstavlja trajno svjedočanstvo o dešavanjima iz 1948. godine.

– Zaborav je jedna vrsta izdaje. Sjećanje na borbu naših predaka svjedoči o našem trajanju, ali i daje snagu u novim borbama. To su sličnosti koje imaju Izrael i Crna Gora koji su se večeras sreli pred ovim spomenikom posle toliko decenija, da potvrde i da ne zaborave. Ovo je takođe uspomena na našu zajedničku državu Jugoslaviju koja je igrala značajnu ulogu na svjetskoj političkoj pozornici. Priča o izraelskim pilotima i operaciji Velveta svo ovo vrijeme bila je živa među Nikšićanima, ali se o tome rijetko javno govorilo. Zahvaljujući Njegovoj ekselenciji gospodinu Јohelu Vilanu, Jevrejskoj zajednici u Crnoj Gori, dobroj volji svih predstavnika Opštine Nikšić i države Crne Gore sada imamo ovaj spomenik kao trajno svjedočanstvo o tim dešavanjima. Naš Nikšić će se truditi da bude dobar domaćin svim državljanima Izraela koji budu htjeli da posjete ovaj spomenik – kazao јe Kovačević.

Kovačević јe naveo i da јe Skupština opštine Nikšić ranije usvoјila inicijativu za podizanje spomen-obilježja posvećenog operaciji Velveta, koju su podnijeli Jevrejska zajednica Crne Gore, Ambasada Izraela Crnoj Gori i Svjetski jevrejski kongres.

– Nerezidencijalni ambasador Izraela u Crnoj Gori Johel Vilan rekao je da je spomenik izgrađen u znak zahvalnosti države Izraela bivšoj Jugoslaviji, a posebno Crnoj Gori i gradu Nikšiću, za nezaboravan doprinos u opstanku novonastale države Izrael, kao i podsjetnik na prijateljstvo tada i sada – rekao je Kovačević.

Predsjednica Jevrejske zajednice Crne Gore Nina Ofner Bokan kazala je da je interesovanje Izraelaca za Crnu Goru kao investicionu i turističku destinaciju iz godine u godinu u porastu.

Prema njenim riječima, spomenik Velveta će predstavljati novu turističku atrakciju koja će grad Nikšić učiniti nezaobilaznom destinacijom za svakog Jevreja.

– Sa zadovoljstvom možemo istaći da ovom projektom dajemo veliki doprinos kako gradu Nikšiću tako i državi Crnoj Gori. Jako smo zahvalni svima koji su podržali ovu realizaciju istog – kazala je Nina Ofner Bokan.

Potpredsjednik Vlade Momo Koprivica u svom govoru јe naglasio da je jevrejski narod prošao velika stradanja pa su se naša dva naroda razumjela i srela putem stradanja i da je bila dužnost pomoći kad je država bila napadnuta.

– Naša pomoć je bila pomoć novom miru i sprečavanju novih stradanja, a cilj je bio trajni mir i više nego ikad moramo ostati posvećeni tom cilju. U tim teškim vremenima ste u nama imali prijatelja. Blagoslov je što su pripadnici drevnih naroda među nama i što su našu državu učinili svojom zemljom, gdje možemo zivjeti složno i bratski i što imamo dobre bilateralne odnose sa Izraelom – naveo je Koprivica.

Potpredsjednik Vlade Momo Koprivica i predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević zajedno sa nerezidentnim ambasadorom Izraela u Crnoj Gori, g. Vilanom Jahelom Vilanom otkrili su ploču vječnog prijateljstva.

Za taјnu akciјu Alabama određen aerodrom kod Nikšića

Novonastala јevrejska država stavljena je 1948. godine pred mnogobrojna iskušenja jer su susjedne arapske države pokrenule invaziju, a samim tim doveden je u pitanje njen opstanak. Bilo joj je potrebno naoružanje, ali je u tom trenutku postojao embargo na oružje i Izrael je na tajno pokušao da dođe do aviona i drugog naoružanja. Nije imao podršku ključnih zemalja, a naoružavanju novonastale države su se suprotstavili i Velika Britanija i Sovjetski Savez. Na svečanosti se čulo da je cilju odbrane, Izrael kupio desetine aviona "spitfajer" od tadašnje Čehoslovačke, ali je postojao veliki problem sa njihovom isporukom. Vlasti na čelu sa Josipom Brozom Titom su jula 1948. godine dozvolile da se transfer borbenih aviona za Izrael obavi preko teritorije Jugoslavije. Za operaciju, sa kojom je bio upoznat samo državni vrh i tadašnja tajna služba bezbjednosti, određen je aerodrom Kapino Polje kod Nikšića, koji je tokom operacije nosio kodni naziv "Alabama".

Teren je u potpunoj tajnosti pripremljen. Da ne bi budili sumnju dijela evropskih sila avioni su imali jugoslovenske oznake na ruti do Nikšića.

Za implementaciju projekta odgovorni su Izraelska ambasada u Crnoj Gori, počasni konzulat Crne Gore u Izraelu i Jvrejska zajednica u Crnoj Gori.

Svečanosti na Kapinom Polju prisustvovao јe ambasador Izraela u Crnoj Gori, počasni konzul Crne Gore u Izraelu Nimrod Rinot, potpredsjednik Vlade Momo Koprivica, predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković, predsjednica Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Nina Ofner Bokan, ministar odbrane Dragan Krapović i brojne druge ličnosti i kulturnog, društvenog i političkog života Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. jul 2024 07:24