Поглед на село Матаруге / -Б.Је.
27/12/2021 u 06:58 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Становници Матаруга покренули петицију против отварања рудничког копа

Отиловићко језеро користи се за водоснабдијевање грађана Пљеваља, а отпадне воде из будућег рудничког копа не би могле нигдје друго да иду осим у језеро или Ћехотину, каже Васо Кнежевић, предсједник СРК „Липљен“

Влада Црне Горе расписала је конкурс за додјелу концесија за истраживање и експлоатацију угља у пљеваљском селу Матаруге, а мјештани села покренули су потписивање петиције против овог наума. Како се наводи у саопштењу становника Матаруга, експлоатацијом угља би се првенствено отворили бројни еколошки проблеми, а многа домаћинства морала би се иселити. Истичу да би у случају отварања рудничких копова на овом подручју, више не би могао развијати сеоски туризам, а била би стопирана и пољопривредна производња.

– Пољопривредна производња би нестала и становништво које ту живи, или живи у граду а у селу обрађује имања, одустало би од даљих активности. Испаравања из тешких рудничких машина и руде негативно би утицала на животну средину и на биљни и животињски свијет – наглашавају становници Матаруга и истичу да је претходних година остварен напредак у развоју сеоског туризма, те да би отварање копа цијели процес обуставило.

– Потенцијал за сеоски туризам, који је недавно отворен изградњом видиковца Меандри Ћехотине, био би угрожен и нестао би. Због свих ових разлога и многих других, потписници ове петиције желе да скрену пажњу надлежним органима да покушају да пронађу другу алтернативу и да одустану од отварања рудничког копа у селу Матаруге – наводи се у саопштењу мјештана.

Против експлоатације угља у Матаругама су и еколози који тврде да би отварање рудничког копа угрозило горњи ток ријеке Ћехотине и водоснабдијевање Пљеваља.

– Са планираним отварањем рудника угља у селу Матаруге, затвара се свака прича за рурални развој овога подручја. Отиловићко језеро се користи за водоснабдијевање грађана Пљеваља, а отпадне воде из рудника не би могле нигдје друго да иду осим у Ћехотину или језеро – истиче Васо Кнежевић, предсједник Спортско- риболовног клуба "Липљен".

Експлоатацијом руде угрожена и друга села

Поред села Матаруге, опасност од ширења рудничких копова пријети и селима Маоче, Отиловићи, Вруља, Глисница, а експлоатацијом угља у доброј мјери већ су уништена села у Пљеваљском пољу. И док велики број становника ових села жели да сачува своја имања, са друге стране постоје и они који прижељкују откуп имовине и експлоатацију угља.

Многи становници Глиснице, Отиловића или других села радују се експлоатацији угља у Матаругама, јер би се на тај начин одгодило уништавање њиховог села.

Он наглашава да се на овом подручју доста урадило на промовисању одрживих пројеката и да сада то не треба уништавати.

– Па зар и тај зрачак наде да се нешто у Пљевљима развија, а да није експлоатација сировина на неодржив и на животну средину штетан начин, треба угасити – истиче Кнежевић.

Село Матаруге удаљено је од Пљеваља око 20 километара. Последњих година живот се у овом селу дјелимично обновио и све је више оних који живе у Пљевљима, а у Матаругама обнављају породичне куће и имања. Село Матаруге налази се на путном правцу Пљевља – Бијело Поље и располаже великим обрадивим површинама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 11:56