Најљепше Ромкиње на трону / М.Н.
11/04/2022 u 06:20 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Бијелом Пољу одржане бројне манифестације посвећене Ромима: Мануела Мери најљепша Ромкиња

Роми из Бијелог Поља и Берана учествовали су у разним спортским такмичењима, а одржан је и избор за најљепшу Ромкињу

На Градском тргу у Бијелом Пољу и насељу Стројтаница прије два дана одражне су бројне манифестације поводом обиљежавања Дана Рома. НВО Мултимедијал Монтенегро (ММНЕ) у сарадњи са ЈУ Центар за спорт и рекреацију, НВО Роми са сјевера, НВО К-Клуб и НВО Пружена рука из Берана, реализовала је низ спортских, културних, забавних и промотивних активности. Роми из Бијелог Поља и Берана учествовали су у разним спортским такмичењима заједно са члановима ФК Јединство, ФК Борац и Футсал клуба Прушка. Такмичења су одржана у новом спортском такмичењу – текболу, фудбалским атлетским дисциплинама, а одржан је и избор за најљепшу Ромкињу из Бијелог Поља и Берана.

Прво мјесто освојила Мануела Мери, друго Ивана Селимовић и треће мјесто припало је Маријани Дибрани.

image

Весело било на градском тргу

М.Н.

У ромском насељу Стројтаница организована је промоција традиције, културе, музике и љепоте Рома. Зинета Селимовић РЕ активисткиња заједно са другим становницима овог насеља припремила је неколико черги као подсјетник на прошла времена када су Роми на тај начин градили свој кров над главом.

– Промовисана је ношња ромске популације, а организован је богат културно-забавни програм који је обиљежила музика, љепота, игра и дружење. У музичком програму срца жирија и публике освојили су Синан Бериша који је добио прву награду, друга награда припала је реп саставу Ромале Ганг из Берана, Ђанију и Енцу, а трећу награду освоијо је Рафко Селимовић из насеља Стројтаница – истиче Зинета Селимовић, а Розана Божовић додаје да је најважније што свој дан Роми не славе сами.

Награђени у спортским дисциплинама

У новој спортској дисциплини текбол прво мјесто освојили су Лео Дибрани и Амар Каналић, друго мјесто Матео Селимовић и Богдан Кораћ, треће Имери Адријан и Лазар Грандов, а четврто мјесто освојили су Јасмин Шахман и Алдин Клапија

У фудбалском изазову "Мајстор дриблинга" посвећеном млађим категоријама прво мјесто освоијо је Еријан Дибрани, друго Алијан Бериша, а треће мјесто освоијо је Адријан Дибрани. Награду изненађења ФК Борац из Бијелог Поља уручио је фудбалском тренеру Џонсину Мериу из Берана.

Велику пажњу грађана привукао је и атлетски изазов у коме је прво мјесто освоијо Јасмин Шахман, друго Бајрам Дубовић и треће Агим Бериша.

– Славимо са нашим пријатељима који су нам данас напунили очи сузама, наше ромско срце стрепњом, али и сузе и стрепња су од среће, јер сада заиста вјерујемо да уз помоћ свих вас долазе боља времена за нас Роме. Узвратићемо обећањем да ћемо бити добри радници, поштени грађани и грађанке и да јако волимо наше Бијело Поље и домовину Црну Гору –казала је она Божовић.

У име организатора овог дружења са Ромима, Жељко Ђукић, предсједник НВО ММНЕ, захвалио се присутнима и казао да кроз пројекат "Унапређење социо-економског статуса ромске популације кроз стицање нових знања и вјештина и промовисање ромског идентитета и културне баштине" који финансира Министарство правде, људских и мањинских права, даје максималан допринос како би оснажили ромску заједницу, допринијели њиховој социјализацији и "показали јавности да су Роми људи и да имају иста права као и ми".

Наступио је и ди-џеј Лазар,а водитељ програма био је Матија Милачић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 14:48