ОШ Марко Миљанов / - фото: Милован Нововић
08/09/2021 u 14:15 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

У ОШ "Марко Миљанов‘‘ одржан "Дан писмености‘‘

Рабреновић је указао на проблем мијешања писмeности и образовања, уз подсјећање да је велики Марко Миљанов, по којем је ова градска школа добила име, постао писмен тек у 50. години

Међународни дан писмености, 8. септембар, обиљежен је данас у ОШ „Марко Миљанов“,  како би се још једном скренула пажња на важност образовања и писмености друштва.Ученици ове бјелопољске васпитно-образовне установе дружили су се са књижевником Драгићем Рабреновићем, са којим су и разговарали о Међународном дану писмености, који се обиљежава од 1966. године.

Писменост, како је појаснио овај бјелопољски писац и новинар, као појам се може схватити на више начина, а оно на шта се обично прво помисли јесте читање и писање.

-Међутим, данас се у свијету разликује више врста писмености, те зато као грађани савременог свијета треба да се едукујемо и образујемо из различитих области. Када се образујемо стичемо различите врсте писмености, прво је она основна – читање и писање. Ипак, данашње вријеме захтијева и технолошку писменост, али и медијску, како би у мору садржаја и информација препознали оне тачне, објективне и корисне“, истакао је Рабреновић.Указао је и на проблем мијешања писмeности и образовања, уз подсјећање да је велики Марко Миљанов, по којем је ова градска школа добила име, постао писмен тек у 50. години.

- И зато ми је посебно драго што можемо на данашњи дан управо у овој школи да говоримо о писемености“, додао је он.

Ученике је поздравила и професорица црногорског-српског, босанског и хрватског језика и књижевности, Оливера Цвијовић, која је подсјетила да ОШ „Марко Миљанов“, традиционално обиљежва Међународни дан писемености.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 18:33