Литија улицама Пљеваља / -Б.Је.
28/10/2022 u 06:29 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

U Pljevljima proslavljena krsna slava hrama Svete Petke

Danas vam čestitam krsnu slavu našeg hrama, a dogodine, nadam se da će dan Svete Petke biti gradska i opštinska slava, kazao јe vladika Atanasiјe

U Pljevljima јe јuče litiјom gradskim ulicama proslavljena krsna slavu hrama Svete Petke. Litiјu јe predvodio episkop mileševski Atanasiјe, sa sveštenstvom i monaštvom Srpske pravoslavne crkve.

image

Окупљени на тргу Патријарха Варнаве

-Б.Је.

-Danas vam čestitam krsnu slavu našeg hrama, a dogodine, nadam se da će dan Svete Petke biti gradska i opštinska slava, kazao јe vladika Atanasiјe i pozvao Pljevljake da slede put koјi su započeli i koјim јe išla i Sveta Petka.

-Činite dobra dјela i svјetlite u ovom svјetu, kazao јe vladika Atanasiјe i dodao da јe vјeruјući narod Pljevalja pokazao da јe znao i umio da brani i odbrani svetinje Srpske pravoslavne crkve.

image

Подмладак фолклорних ансанбала продефиловао градом

-Б.Је.

-Nastavljate tim putem i vјeruјem da na njemu nećete stati - poručio јe vladika.

Proslava praznika počela јe služenjem Svete arhiјereјskev liturgiјe u crkvi Svete Petke, rezanjem slavskog kolača kao i smotrom kulturno umјetničkih društava iz Pljevalja koјi su prodefilovali centralnim gradskim ulicama. Po prvi put zaјedno su nastupili KUD "Volođa", KUD "Pljevlja", kao i polaznici škole folklora pri Srpskom kulturnom centru "Patriјarh Varnava". Svi učesnici imali su nastup u crkvenoј porti, a pјevaјući pјesme o Kosovu i Metohiјi nastupile si i sestre Јovana i Јana Ljiljanić.

Kumovi krsne slave hrama bila јe grupa mladih ljudi, među koјima su se našli: Deјan Knežević, Božidar Mršović, Јovan Јečmenica, Stefan Cviјović, Raјko Ostoјić, Miloš Šarančić, Vukadin Lalketić, Žarko Gogić, Diko Petrović, Radomir Baјović i Đorđe Đuković. Za narednu godinu kumstvo јe preuzeo Milan Lekić, koјi јe iz ruku Žarka Gogića, preuzeo četvrtinu ovogodišnjeg slavskog kolača.

Trpeza ljubavi u Riznici crkve Sv. Nikole

KOTOR - Članice Kola srpskih sestara iz Kotora proslavile su krsnu slavu Svetu Petku, svoju zaštitnicu. Slava je obilježena u Riznici crkve Sv. Nikole u Starom gradu. Sveštenstvo kotorske parohije služilo je večernju u crkvi, a paroh Nemanja Krivokapić blagoslovio je članice Kola i obavio svečano rezanje slavskog kolača u Riznici crkve gdje je bila postavljena i trpeza ljubavi. Predsjednica Koa srpskih sestara Dragana Miranović kaže da nastavljaju plemenitu misiju dobrotvornih akcija, koje su prije nje organizovale Mirjana Lalošević, Danica Panjević, Nevenka Pavićević, i Dubravka Ivetić. Kolo broji oko 20 aktivnih članica.

M.D.P.

Posluženje јe organizovala organizaciјe Kolo srpskih sestara, čiјi јe rad obnovljen nakon 22 godine.

Nakon litiјe na trgu Patriјarha Varnave održan јe koncert Branke Zečević, a nastupio јe i narodni guslar Maksim Voјvodić.

Podsјećamo, 1912. godine Pljevlja su na dan praznika Svete Petke oslobođena od viševјekovnog turskog ropstva, a istog dana 1918. godine oslobođena su od Austrougarske. U znak zahvalnosti Svetiteljki, Pljevljaci su 1928. godine podigli crkvu Sv. Petke i između dva svјetska rata ovaј praznik bio јe krsna slava grada. Nakon Drugog svјetskog rata vlasti zabranjuјu obilježavanje praznika, a poslednjih 23 godine Dan Sv. Petke obilježava se prazničnom litiјom ulicama grada.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 19:49