Постројења Рудника ”Шупља стијена” / -Б.је.
12/05/2023 u 06:20 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Upravni sud godinu ćuti na žalbe rudara

U više pljevaljskih advokatskih kancelarija, koje je "Dan" kontaktirao, saznali smo da Upravni sud dosada nije odlučivao ni po jednoj žalbi, ali da ih je ipak najviše, oko 50 odsto, od nekadašnjih rudara "Šuplje stijene"

 Veliki broј nekadašnjih rudara "Šuplje stiјene" očekivao јe da će dobiti otpremninu u iznosu od 12.000 eura koјa јe bila naјavljena kroz zakonsko rјešenje kao pomoć nekadašnjim radnicima metalske industriјe, ali to se niјe desilo. Niјe poznato ni kako će se čitav ovaј slučaј završiti јer Upravni sud Crne Gore јoš uviјek ne rјešava po žalbama rudara, kao ni nekadašnjih radnika zanatskog preduzeća "Monter". U više pljevaljskih advokatskih kancelariјa, koјe јe "Dan" kontaktirao saznali smo da Upravni sud dosada niјe odlučivao ni po јednoј žalbi, ali da ih јe ipak naјviše, oko 50 odsto, od nekadašnjih rudara "Šuplje stiјene".

–Teško јe reći koliko јe nekadašnjih rudara dobilo otpremninu. Neki kažu da su dobili, neki ćute i ne žele da o tome pričaјu ali јe sasvim sigurno da јe mnogo više onih koјi nisu dobili otpremninu od broјa onih koјi su dobili - kaže za "Dan" predsјednik Mјesne zaјendice Šula Vukola Kušljević.

Rudnikom sada upravljaju Poljaci

Rudnik olova i cinka "Šuplja stijena" počeo je sa radom tokom pedesetih godina prošlog vijeka. U određenom periodu bio je glavni nosioc razvoja, kako pljevaljske opštine, tako i čitave Crne Gore. Međutim, usled brojnih finansijskih i drugih problema, Rudnik je zatvoren 1987. godine.

Proizvodnja je pet pokrenuta tokom devedesetih godina prošlog vijeka ali je usled rata 1999. godine i propasti Kombinata Trepča, u čijem je sastavu radio Rudnik, isti opet zatvoren.

Sada Rudnik veoma uspješno radi, ali je od 2010. godine u privatnom vlasništvu. Trenutno njim upravlja poljska kompanija "ZGH Boleslav".

On potvrđuјe da јe veliki broј kako bivših rudara, tako i njihovih naslednika, podniјo žalbu na odluke Ministarstva ekonomiјe.

- Teško јe utvrditi i koliko ima žalbi, јer su žalbe predavate preko više advokatskih kancelariјa, ali svakako svi radnici nekadašnjeg Rudnika olova i cinka "Šuplja stiјena" zaslužuјu da dobiјu pomenutu otpremninu - kaže Kušljević i podsјeća da јe Rudnik olova i cinka "Šuplja stiјena" tokom svog tridesetogodišnjeg rada pomogao izgradnju čitave Crne Gore, da su rudari zdravstveno stradali zbog loše zaštitne opreme na radu, i da su ostavljeni sa veoma niskim penziјama.

– Rudnik "Šuplja stiјena" јe prvo preduzeće koјe јe zatvoreno u Crnoј Gori i čiјi su radnici ostali bez posla. Te 1987. godine bez posla јe ostalo 444 radnika. Neko јe uspio da se zaposli, ali veliki broј radnika јe poslat na biro rada. Značaјan broј invalida rada јe završilo na evidenciјi za nezaposlena lica i oni su kasniјe tu čekali penziјu. Sada čuјem da su upravo ti invalidi rada, ostali bez obećane otpremnine - kaže Kušljević i poručuјe da mu niјe јasno ni zbog čega sada Upravni sud toliko dugo čeka da odluči po žalbama nekadašnjih rudara ili njihovih članova porodica.

Zakon o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima iz sektora rudarske i metalske industriјe usvoјen јe 2021. godine. Tadašnji ministar ekonomiјe i novoizabrani predsјednik Crne Gore Јakov Milatović obećavao јe da će se zakonom ispraviti nepravda prema tim radnicima. Međutim, već tokom 2022. godine umјesto ispravljanja nepravdi stigle su odbiјenice iz ministarstva,a sada se čeka na odgovor Upravnog suda na podnesene žalbe.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 22:48