ОШ „Саво Илић” (објекат у средини) окружена зградама / -Б. Марковић
16/05/2022 u 06:42 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Узурпацијом дворишног простора ОШ „Саво Илић“, умјесто ђачког стадиона, никли станови за продају

Поставља се питање ко јe дозволио да сe имовина одузeта од грађана за потрeбe школскe дјeцe прeдајe приватним инвeститорима или било комe другом, истакао је одборник СНП-а Љубенко Боровић

Из которског Одбора Социјалистичке народне партије (СНП) затражили су да Скупштина општине (СО) покрене иницијативу у вези са узурпацијом дворишног простора Основне школе "Народни херој Саво Илић" у Доброти гдје су, тврде, умјесто планираних спротских садржаја за ученике, никли стамбени објекти. Уз захтјев да се о томе изјасне релевантне институције, од локалне управе до ресорног министарства, и предузму одговарајуће мјере, појашњавају да је на дворишној површини школе од око 2.000 м2 била предвиђена градња стадиона малих спортова, скакаонице и полигона за трим стазу за ученике, али да је умјесто тога овај простор узурпиран градњом стамбених објеката.

– Тражим да се са овог мјеста покрене иницијатива да се испита ко је одобрио и дозволио да се то уради и да се из школског дворишта помакне пројекат за градњу спортских садражаја за ученике – рекао је одборник СНП-а у СО Котор проф. Љубенко Боровић на засиједању локалног парламента, одржаном 11. маја.

image

Одборник СНП-а Љубенко Боровић

-Б. Марковић

Као дугогодишњем просветном раднику и својевремено директору ове школе познато му је, каже, да установи припада 2.000 м2 дворишног простора на којем су пројектом били планирани садржаји за потребе ученика. Додао је да су просвјетни радници, којих је тада било 64 без стана, тражили додјелу плаца, али да га нијесу могли добити у школском дворишту, на којем је, међутим, посјечено дрвеће и уништено зеленило.

– А неко дао одобрење, највјероватније приватницима, да граде станове за продају. Једна зграда је направљена, три су у изградњи. Даклe, узурпирано је школско двориште којe јe eкспропријацијом од грађана одузeто за потрeбe школe. Нијe сe зeмљиштe привeло намјeни, а уништeна јe eколошка и животна срeдина. Дозвољeна јe градња, а да нијe урађeна ни канализација, па ћe сe, с обзиром на то да су зградe изнад школe, отпаднe водe и фeкалијe изливати повишe школe и усмјeравати у атмосфeрску канализацију. Највјeроватнијe је да ће се уз саму школу градити и сeптичкe јамe, па јe на тај начин угрожeно извориштe водe порeд школe, бунар. Питамо, ко јe дозволио да сe имовина одузeта од грађана за потрeбe школскe дјeцe прeдајe приватним инвeститорима или било комe другом, казао је Боровић питавши да ли су инвeститори измирили финансијске обавeзe прeма Општини.

Општина чека повраћај парцеле на Југодрву

Градоначелник Владимир Јокић је рекао да зна да је Задруга синдиката школства имала у плану да гради објекат у Доброти, али да су сада новим просторно урбанистичким планом (ПУП) потенцијални капацитети тог објекта до те мјере смањени да би било нерационално улазити у инвестицију.

– Очекујем да ћемо на наредним двјема сједницама имати пред одборницима предлог одлуке о давању двије парцеле на Југодрву за градњу стамбених јединица капацитета, у првој фази, око 240 јединица, за различите секторе – најавио је Јокић наводећи да се чека одлука Владе ЦГ да једну од двије парцеле врати у власништво Општине.

– Приликом уређења листа непокретности пред Управом за катастар се утврдило да парцела није била у обухвату плана, па је прекњижена назад на државу. Поступак је тренутно пред Министарством финансија, рекао је Јокић.

– Ко је дозволио да се школско двориште узурпира, преиначи пројекат који постоји за градњу спортских садржаја за дјецу и дао некоме да гради станове? Ако је то Министарство просвјете, да ли је Општина имала могућност да реагује? Зашто нису дали просвјетним радницима да се на том мјесту направе станови за њих или зашто није дата могућност да они добију плац, а овамо је дато некоме да профитира, зарађује на школском дворишту, које је тада плаћено. Јер док сам ја био у тој школи знам да смо плаћали и порез на неизграђено земљиште. Вјероватно је тамо остало још простора, можда ће нићи још нека зграда, констатовао је Боровић, питавши ко ћe сносити трошковe ако сe бивши власници одузeтог зeмљишта одлучe да рeституцијом исто повратe или затражe надокнаду.

Предсједник Општине Владимир Јокић (Демократе) објаснио је да то питање није у надлежности локалне управе.

– Нисам ни знао да је то земљиште било власништво школе. Знам да су зграде почеле да се граде 2017/18. године, али немојте ме држати за ријеч. Добићете одговор у оној мјери у којој можемо да прибавимо те информације, рекао је Јокић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:21