Plavsko јezero s pritokom Ljučom / N. Vujačić
10/04/2023 u 15:23 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada doniјela odluku o izradi DUP-a „Plavsko jezero“: Resurs koјi treba valorizovati

Programskim zadatkom je predviđeno planiranje turističkih objekata visoke kategorije, savremeno oblikovanih i uklopljenih u ambijent

Vlada je na sjednici održanoј u četvrtak, 6. aprila, donijela odluku o izradi detaljnog urbanističkog plana "Plavsko jezero", koji će, kako ističu, na održiv način omogućiti korišćenje potencijala.

– Prostor DUP-a kao važan prostorni, ekonomski i društveni resurs, treba da se usmjereno i kontrolisano razvija, koristeći na održiv način stvorene potencijale. Plan će se raditi u skladu sa rezultatima studije zaštite Plavskog jezera, kao resursa koji treba valorizovati i kroz privredno održiv ribolov (mrestilišta i kavezni uzgoj ribe). U okviru turističke namjene, programskim zadatkom je predviđeno planiranje turističkih objekata visoke kategorije, savremeno oblikovanih i uklopljenih u ambijent. Vodiće se računa o smjernicama kojima je predviđeno planiranje: javno dostupne obale izgradnjom šetališta oko jezera sa adekvatnim pejzažnim uređenjem, biciklističke staze oko jezera, otvorenog javnog prostora – novog gradskog trga u zahvatu plana u zonama turizma, kao i naučno-istraživačkog centra – navedeno јe u saopštenju Vlade.

Kako ističu, poseba pažnja biće posvećena povezivanju nove gradnje oko jezera sa urbanom matricom starog gradskog jezgra.

– Neće se planirati građenje ispod 911 metara nadmorske visine, kao kote plavljenja jezera 2010. godine (procjenjuje se kao stogodišnji maksimum) – napominje se u izvještaju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 01:40