Еуропетрол пумпа / Фото: Приватна архива
30/04/2021 u 17:22 h
Марија ТомићМарија Томић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Градња булевара угрожава пумпу

Примjер Гоjчаjа показуjе да jе стварност потпуно супротна ономе што надлежни у Општини Даниловград jавно представљаjу, jер се угрожаваjу легално пословање инвеститора и радни статус запослених, каже Радуловић
– Наjава инвестициjа, побољшање пословног амбиjента и смањење незапослености у Општини Даниловград, у супротности jе са тиме како су се надлежни и одговорна лица у тоj Општини понашали у претходном периоду и како се и даље понашаjу – казао је Веселин Радуловић, пуномоћник породице Гојчај и Еуро-Петрола. Он је реаговао на изјаву предсједнице Општине Даниловград Зорице Ковачевић која је казала да раде на привлачењу инвестициjа и повећању запослености. Радуловић је истакао да искуство породице Гоjчаj, власника легалне бензинске пумпе Еуро Петрол у Даниловграду, показуjе да одговорна лица у Општини поступањем и пропустима чине да jе амбиjент за легално пословање изузетно несигуран и неизвjестан, како за инвеститоре, тако и за запослене.

– Надлежни секретариjат Општине Даниловград jош 2011. године писаним путем потврдио је да ова бензинска пумпа неће бити угрожена изградњом булевара и да ће се радити до ивице катастарске парцеле на коjоj се налази. Исто тако, Дирекциjа за саобраћаj доставила је писану потврду, као и извод из главног проjекта у коме се наводи да ће осовина планиране саобраћаjнице испред бензинске пумпе бити помjерена за 1,60 м, како би се у другоj фази несметано наставио булевар, а пумпа могла да остане jедносмjерна. Показало се да се не може вjеровати писаним обећањима и гаранциjама Општине Даниловград, jер jе Просторно- урбанистички план накнадно промиjењен на штету власника пумпе, али и на штету грађана jер ће се, у случаjу рушења пумпе због изградње булевара Даниловград – Подгорица, власницима морати исплатити обична штета и измакла добит. Запослени ће остати без посла, а држава и Општина ће бити ускраћене за броjне порезе и дажбине коjе власници и оператор пумпе редовно измируjу. Необјашњива пасивност и незаинтересованост надлежних у Општини по питању инициjативе поднесене 2019. године надлежном министарству ради измjене плана, а све у складу са позитивним мишљењем обрађивача плана и са очигледним интересом државе и Општине за очување обjекта и наставак пословања друштва коjе jе константно на биjелоj листи пореских обвезника и коjе запошљава 50 лица. Лицемjерно, демагошки и политикантски звуче наводи из обjављеног текста да се у Општини ради на привлачењу инвестициjа и повећању запослености, да се Општина у том смислу интересуjе и за промjене плана, да се ради све да пословни амбиjент буде повољниjи и да имају брзу администрациjу – објаснио је Радуловић.
Он истиче да експроприjациjа у случаjу породице Гоjчаj ниjе спроведена, а изградња булевара дошла је до ивице парцеле на коjоj је пумпа.
– Примjер Гоjчаjа показуjе да jе стварност потпуно супротна ономе што надлежни у Општини Даниловград jавно представљаjу, jер се угрожаваjу легално пословање инвеститора и радни статус запослених, док jе општинска администрациjа у потпуности неажурна и незаинтересована за исход инициjативе за промjену плана и рjешење насталог проблема, приjе свега, у jавном интересу. Поступак експроприjациjе ниjе спроведен, нити jе власницима представљен елаборат о процjени вриjедности непокретности бензинске пумпе и земљишта коjи се експропришу. Ниjе урађена ни процjена изгубљене добити, а не постоjи ни елаборат о рушењу пумпе. Држави и Општини Даниловград jе за протеклих 16 година пословања ове пумпе плаћено преко 20 милиона еура по разним основама. Зато jе чудна пасивност надлежних у Општини и њихова незаинтересованост за очување инвестициjе и пословања коjе Општини и Држави доноси значаjне приходе – казао је Радуловић.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 12:45