Потребна већа заштита природног блага Комова / -Д.Ј.
25/04/2021 u 20:47 h
Д.Ј.Д.Ј.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Из Удружења Васојевића "Васо " тврде: Концесионари потпуно девастирали Комове

Уколико не буде разумијевања од стране надлежних, могу Васојевићи сами Комове заштитити, на начин како су грађани Подгорице заштитили Љубовић од девастације грађевинске мафије, истиче Зоран Лакушић
Из Удружења Васојевића „Васо“ оцијенили су да је протекло шест година од када су Комови проглашени регионалним парком, а да ништа није урађено да се, прекомјерном сјечом шуме, спријечи његова девастација. Упозорили су да су у дијелу Комова угрожени пашњаци, извори, језера, рјечни токови, али и локални путеви, те да доказа за то има на сваком кораку. Због тога су, како истичу, од Владе Црне Горе затражили да предузме одговарајуће мјере у циљу праве заштите Комова.
– Од министра пољопривреде Александра Стијовића тражимо да не дозволи издавање дозвола коценсионарима за сјечу шуме на Комовима, који уништавају неповратно једну планину, која је за Васојевиће светиња. Уколико не буде разумијевања од стране надлежних институција, могу Васојевићи сами Комове заштитити, на начин како су грађани Подгорице заштитили брдо Љубовић од девастације грађевинске мафије. Зато одлучно поручујемо: „Стоп шумској мафији, заштитимо Комове“ – нагласио је предсједник Управног одбора Удружења Васојевића „Васо“ Зоран Лакушић.
Он је истакао да од тога што су Комови проглашени регионалним парком нико досад није имао користи.
– Стање на терену је знатно горе него прије проглашења, јер шумска мафија без милости и даље уништава још оно мало што је остало од шумског фонда. То указује да држава треба коначно да предузме одговарајуће превентивне мјере за заштиту природних благодети региона Комова, што је и њена законска обавеза. Тим прије, јер је једна од најљепших црногорских планина и даље незаштићена од стране надлежних институција, док невладине организације и мјештани муку муче да од несавјесних концесионара који иза себе остављају само пустош сачувају оно што се може сачувати – нагласио је Лакушић.
image
Поглед на Комове покривене снијегом
-Д.Ј.

Он инсистира да Влада одговори зашто је изостала брига за очување Комова, које је знаменити свјетски научник Ковалевски означио „најљепшом црногорском планином“.
Конкретним потезима оправдати еколошки статус
Из Удружења Васојевића „Васо“ истичу да се оваквим односом према Комовима не могу затварати европска поглавља о заштити животне средине.
– Остаје отворено питање како ће Влада затворити преговарачко поглавље 27 – Животна средина и климатске промјене у области заштита природе и оправдати свој еколошки статус, због немарног односа на заштити свог природног богатства, зашто су Комови најупечатљивији примјер. Тражимо да се коначно почне са конкрентним акцијама на заштити Комова испод чијих врхова извире ријека, суза Европе – Тара, која је, такође, девастирана. Упозоравамо да се по питању заштите Комова не смије остати само на декларативним апелима државних органа – поручују из Удружења Васојевића „Васо“.

– У циљу заштите и развоја овог простора, потребан је енергичнији одговор државе да се Комови сачувају од нелегалних радњи и активности. Прије свега мора се увести строга контрола када је експлоатација шуме у питању, јер непланска сјеча проузрокује ерозије, одношење плодног шумског земљишта, замућење водотока, те појаву поплаве и клизишта.
Према закону у заштићеним подручјима требало би да је забрањено брање, сакупљање, уништавање, сјеча, ископавање, држање и промет строго заштићених дивљих врста биљака и гљива, као и незаштићених, у мјери у којој се може угрозити њихова бројност. За Комове одређене су зоне заштите другог и трећег степена. Захваљујући непланском и нерационалном газдовању, поменути простор увелико је девастиран, чиме је природни амбијент Комова добрим дијелом нарушен – закључио је Лакушић.
Д.Ј.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 22:33