Радници Службе заштите и спасавања који штрајкују / -Б.Б.
03/04/2021 u 09:51 h
Б.Б.Б.Б.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Штрајк шест никшићких ватрогасаца јер су стали без посла због спорних уговора о раду

Уколико су у питању систематизована радна мјеста и попуњена по основу уговора о привременим и повременим пословима то је потпуно незаконито и упућује на нешто друго. Шта је то друго то надлежни органи треба да утврде, каже адвокат Сава Костић
Шест радника никшићке Службе заштите и спасавања којима су 31. марта прекинути уговори о повременим и привременим пословима, од прексиноћ испред просторија Службе штрајкују глађу. Кажу да нису добили рјешења већ да им је то предочено из Службе која их је ангажовала јер им је због епидемије корона вируса био потребан већи број запослених. Отпуштени радник Марко Маројевић појаснио је да су уговори прекинути након контроле Управне инспекције која је утврдила да су незаконити.
-Доведени смо у заблуду што се тиче уговора јер од адвоката смо сазнали да нам као припадницима Службе заштите и спасавања нису смјели дати такве уговоре због ризичности посла и свега осталог. Тражимо да нам се омогући наставак рада- рекао је Маројевић.
” Доведени смо у заблуду, а од адвоката смо сазнали да нам као припадницима Службе заштите и спасавања нису смјели дати такве уговоре, каже Марко Маројевић

Управна инспекција наложила је Општини да раскине те уговоре за девет радника Службе заштите и спасавања. Маројевић је казао да су тројица њихових отпуштених колега одлучили да сами рјешавају тај проблем,а од шесторице који штрајкују, тројици уговори, које су потписивали на четири мјесеца, још нису истекли. Неки од уговора закључивани су у децембру, два мјесеца прије локалних избора у Никшићу, али они тврде да нису запошљавани по политичкој основи.
-Нас политика не занима. Дошли смо овдје да посао обављамо савјесно и професионално у служби свих грађана Никшића. Врло лако могу провјерити и наш ЦВ и гдје смо радили прије овог посла и колико су се неки од нас мучили. Није коректно да нас отпуштају у оваквој ситуацији, неки од нас имају породице, подстанари су - истакао је Маројевић.
Вуко Николић каже да поједини имају сертификате за обављање посла ватрогасца-спасиоца, конкурси за запослење нису расписивани због специфичности уговора, а да их је на рад позвао командир Службе Веселин Гардашевић који им је рекао да су потребни јер осим епидемије почеће и љетна пожарна сезона.
-Гардашевић, који нас подржава као и 95 одсто запослених у Служби, нам је најављивао могућност да нам уговори буду продужени. Ми нисмо криви што су уговори таквим - каже Николић.
Чека се одговор Министарства финансија и социјалног старања
Веселин Гардашевић каже да су отпуштени радници потребни Служби и да неће дозволити да не буду ангажовани и даље јер сви испуњавају услове рада у тој дјелатности, као и по систематизацији радних мјеста. Разговарао је са надлежним у Општини али да му је предочено да је „то тако морало“.
-Прије десетак дана послао сам допис Министарству финансија и социјалног старања да нам изађу у сусрет и омогуће да тим људима продужимо уговоре, а онда у неком времену да се распишу огласи за пријем на радна мјеста која су систематизована - рекао је Гардашевић и додао да није био упознат да уговори нису у складу са законом "јер се такви дају свуда“.
Запослење на одређено поменутих радника, устврдио је Гардашевић, није повезано са локалним изборима у Никшићу већ су их ангажовали јер им је 40 одсто запослених због корона вируса било одсутно.

Радници тврде да су покушавали да студе у контакт са надлежним у Општини, али да су само, и то у холу зграде, разговарали са секретаром Секретаријата за инвестиције и пројекте Живком Кецојевићем који им је рекао да им не може помоћи. Међу отпуштеним радницима један је који по спорном уговору у Служби ради већ двије године као магационер.
Општина: Била хитна потреба за запослењем
Из Општине Никшић наводе да је била „хитна потреба за запослењем“, те да их је Гардашевић информисао да постоји одређени број слободних радних мјеста утврђених систематизацијом 2019. године која нису попуњена. Како је Служба, појашњавају, значајна попуна слободних радних мјеста предвиђена је кадровским планом за ову годину па су се стекли услови утврђени Законом о локалној самоуправи за доношење одлуке о покретању поступка за попуну радних мјеста. За ту одлуку била им је потребна сагласност ресорног министарства због уговора о репрограму пореског дуга Општине Никшић. Гардашевић ју је затражио тек 22. марта.
-Командир Службе заштите и спасавања је 22. марта 2021. године упутио захтјев за добијање позитивног мишљења Министарства финансија и социјалног старања за ново запошљавање у коме је молио за хитност у поступању, одговорили су из Општине и додали да је Служба заштите и спасавања у децембру 2020. године закључила пет уговора о привременим и повременим пословима, а да је у ранијим годинама закључивала четири таква или слична уговора.

Адвокат Сава Костић каже да је законом јасно дефинисано за која радна мјеста се могу дати уговори о привременим и повременим пословима, те да то свакако нису она на која су били ангажовани поменути радници.
- Уколико су у питању систематизована радна мјеста и попуњена по основу уговора о привременим и повременим пословима то је потпуно незаконито и упућује на нешто друго. Шта је то друго то надлежни органи треба да утврде. Инспекцијом и радом надлежних државних органа да се утврди шта се десило и да тај ко се оглушио о законске норме одговара. Шта је мотив они то најбоље знају и требате питати лица која су била одговорна за заснивање таквог радног ангажмана с тим људима, по основу чега су их на такав начин радно ангажовали - истакао је Костић.
Б.Брашњо
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 12:42