Vjosa Osmani / - FOTO: PREDSJEDNIšTVO
28/11/2023 u 19:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dan zastave obilježen na Kosovu, Osmani: Visoka cijena slobode

Ona je na ceremoniji u Prekazu istakla da se treba odati pošta herojima, poput učesnika Oslobodilačke vojske Kosova

Dan zastave - nacionalni praznik Albanije, obilježen je danas na Kosovu, a kosovska predsednica Vjosa Osmani istakla je da ovaj dan podsjeća na visoku cijenu slobode.

Dan zastave obilježava se u znak sjećanja na 111. godišnjicu nezavisnosti Albanije.

Kako prenosi Kossev, ona je na ceremoniji u Prekazu istakla da se treba odati pošta herojima, poput učesnika Oslobodilačke vojske Kosova.

„Ovaj dan nas podsjeća na visoku cijenu slobode i na žrtve koje su vjekovima podnošene da bismo bili slobodni. To je trenutak za razmišljanje o tome šta su naši heroji uradili, od Skenderbega preko Ismaila Ćemaljija do komandanta Adema Jašarija“, navela je Osmani.

Ona je poslije Prekaza položila vijenac na grob Ise Boljetinca u selu Boljetin u opštini Zvečan i istakla da taj grob svjedoči da su Albanci bili prisutni u sjevernom dijelu Kosova odvajkada.

„Odajemo mu čast upravo ovdje u njegovoj kuli, kuli Ise Boljetinija, gdje je zaštićen svaki kutak Republike Kosovo i odakle će, ako bude bilo potrebno, svaki kutak ponovo biti zaštićen“, rekla je Osmani.

Predsjednik kosovske skupštine Gljauk Konjufca rekao je da obilježavanje Dana zastave uvijek počinje u Prekazu gdje se dogodila najveća žrtva naroda Kosova za slobodu i gdje je počeo „slavni rat OVK“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 07:01