Novac / - M.L.V.
12/05/2024 u 11:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Na Kosovu od danas transakcije samo u eurima

Istekao je prelazni period koji je takozvana centralna banka u Prištini odredila za početak primjene uredbe kojom se zabranjuje upotreba dinara na KiM.

U Prištini su najavili da će od danas biti preduzete mjere protiv svih onih koji za gotovinske transakcije na KiM koriste druge valute osim eura, prenosi RTK.

U prelaznom periodu nisu izricane kaznene mjere, ali su građani informisani o primjeni uredbe o gotovinskom plaćanju.

Komercijalne banke koje posluju na KiM dobile su instrukcije da otvore nove filijale na sjeveru.

Kako je saopštila CBK, poslije 12. maja, sve gotovinske transakcije bilo gdje u pokrajini moraju da se obavljaju u eurima.

-Druge valute osim eura, mogu da se koriste kao vrijednost za skladištenje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima u neeuro valutama, za vršenje međunarodnih plaćanja u neeuro valutama i za devizne aktivnosti- navodi se u uredbi CBK.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, upitan prije nekoliko dana o završetku prelazne faze, ponovio je da je CBK ta koja odlučuje o takvim pitanjima, a ne izvršna vlast.

Uredba CBK o zabrani upotrebe dinara u gotovinskim transakcijama na Kosovu i Metohiji stupila je na snagu 1. februara.

Iz vlade u Prištini tada su pozvali centralnu banku da dozvoli tranzitni period za građane koji koriste dinare kako bi se prilagodili novim propisima.

U Briselu će sljedeće nedjelje biti održana sedma po redu runda dijaloga Beograda i Prištine, tokom koje će, kako je najavio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, glavna tema ponovo biti "jednostrana i protivpravna odluka Prištine da ukine dinar i dinarski platni promet na Kosovu i Metohiji".

Lajčak: Naredne nedjelje nastavak razgovora Beograda i Prištine

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. oktobar 2024 23:32