Ilustracija / - EPA-EFE/TOMS KALNINS
24/03/2024 u 21:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kosovo pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO

Stalni odbor Parlamentarne skupštine NATO-a odlučio je da Skupštinu Kosova unaprijedi iz parlamentarnog posmatrača u pridruženog člana, saopštio je na godišnjicu početka bombardovanja SR Jugoslavije kosovski ministar odbrane Ejup Maćedonci.

Maćedonci je istakao da je riječ o velikom koraku napred za bezbjednost i prosperitet Kosova i regiona.

- Članstva u NATO i EU su od suštinskog značaja za svaku demokratsku zemlju -  naveo je Maćedonci u objavi na društvenoj mreži X.

Prethodno se, kako prenosi KoSSev, oglasio i šef delegacije kosovske skupštine u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, Driton Hiseni (Hyseni), navodeći da je sada Kosovo dobilo najviši nivo prisustva s obzirom na to da nije članica NATO-a.

 Kosovo je dugi niz godina imalo status člana posmatrača. Ova odluka biće formalizovana glasanjem u Parlamentarnoj skupštini NATO-a na proljećnom zasjedanju Skupštine, koje će biti održano 27. maja u Sofiji, naveo je Hiseni.

Dodaje da će sa povećanjem nivoa zastupljenosti u Skupštini NATO-a, delegacija Prištine biti proširena i imaće veće učešće u odlukama Skupštine.

- Imaćemo pravo da se obraćamo amandmanima i komentarima za svaki proces i dokument koji se obrađuje Skupština, što je ranije moralo da se radi preko delegacija drugih zemalja, uglavnom Albanije - saopštio je on.

On se zahvalio svim članovima upravnog odbora koji su doneli današnju odluku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 13:55