Ilustracija / foto: Lazar Ružić, Dan
27/04/2024 u 10:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(MAPA) Gde je najisplativije da napunite rezervoar u regionu

Šest vezanih neradnih dana tokom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika idealna su prilika za kraće putovanje, a mnogi građani kao vid prevoza za odlazak na bliže destinacije biraju automobil.

U nastavku teksta pogledajte detaljan pregled cijena benzina od 95 oktana i eurodizela, preračunate po zvaničnom srednjem kursu eura, u zemljama u koje turisti tokom proljećnih praznika najčešće putuju kolima, kao i savjete kako da troškove goriva svedete na minimum.

Crna Gora

Benzin od 95 oktana u Crnoj Gori je neznatno jeftiniji nego u Srbiji i košta 1,64 eura, dok je cijena eurodizela u toj državi niža za skoro 30 eurocenti – 1,48 eura.

Ako put crnogorskog primorja idete preko Bosne i Hercegovine, preporučujemo vam da rezervoar napunite u Republici Srpskoj, jer se na tamošnjim pumpama osnovni benzin i eurodizel mogu pronaći već po ceni od 1,32 eura.

image

Mapa

- N1

Grčka

Ukoliko planirate da praznične dane provedete u Grčkoj, a putujete automobilom, najisplativije je da rezervoar napunite u Sjevernoj Makedoniji, gdje osnovni benzin od 95 oktana košta 1,42 eura, a eurodizel 1,24.

U Srbiji je cijena viša i preračunata u euro iznosi 1,69 za benzin i 1,76 za eurodizel. Pogledajte i cijene goriva koje će vas dočekati u Grčkoj – benzin BMB 95 u proseku košta 1,98 eura, a dizel 1,71 euro.

Mađarska i Austrija

Građanima koji su kao prazničnu destinaciju odabrali Budimpeštu ili neko drugo mjesto u Mađarskoj, ukoliko putuju kolima isplativije je da gorivo sipaju u toj zemlji, gdje benzin BMB 95 košta 1,63 eura, a eurodizel 1,64 eura.

Isti savjet važi i za one koji planiraju da posjete Beč ili neki drugi austrijski grad, jer je na tamošnjim pumpama cijena osnovnog benzina 1,76 eura, koliko košta i eurodizel.

Unija slobodnih sindikata pozvala Vladu da hitno snizi akcize na gorivo

Ako putujete u Hrvatsku, Sloveniju ili Italiju, preporuka je da eurodizel „do čepa“ natočite u Hrvatskoj (1,45 eura), dok je cijena benzina u Hrvatskoj i Sloveniji trenutno identična – 1,56 eura.

Ukoliko u Hrvatskoj rezervoar punite na pumpama kompanije INA, obratite pažnju na to koje gorivo sipate jer su benzin od 95 oktana i eurodizel sa oznakom Class Plus Expert skuplji za 30 do čak 50 centi.

Važno je napomenuti da u Sloveniji važe posebne, znatno više cijene goriva na pumpama duž auto-puteva, pa ukoliko točite gorivo uradite to na benzinskoj stanici u nekom od obližnjih mjesta.

Ako vas put vodi dalje ka Italiji, treba da znate da su u toj zemlji cijene goriva znatno više nego u Sloveniji – benzin je 2,01 euro, a dizel 1,89 eura. Naša preporuka je da rezervoar napunite u Sežani, nadomak granice sa Italijom, jer je nekoliko pumpi u tom mjestu locirano na svega nekoliko stotina metara od auto-puta.

(N1)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 12:41