Izbori, ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
17/04/2024 u 20:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Objavljene prve izlazne ankete izbora u Hrvatskoj

Biračka mjesta na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj zatvorena su u 19 sati, a prve rezultate Državna izborna komisija (DIB) najavila je za 21 sat. Prema prvim rezultatima izlaznih anketa, koje su objavili mediji, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) osvojila je 58 mandata, a koalicija "Rijeke pravde" 48 od 151 mjesta u Saboru.

Prema prvim rezultatima izlaznih anketa, objavljenim na hrvatskim televizijama, Domovinski pokret imaće 13 poslanika u Saboru, Možemo 11, Most 9, Istarski demokratski sabor i Nezavisna platforma Sjever (Matija Posavec) po dva i Fokus jednog.

Izborna tišina trajala je do zatvaranja oko 6.500 biračkih mjesta u Hrvatskoj, na kojima je, prema podacima DIP, do 16:30 časova glasalo 50,6 odsto birača, što je 16,4 odsto više nego na izborima koji su održani prije četiri godine.

U izbornom štabu HDZ-a velika su očekivanja, a cilj je ulazak u treći mandat.

U izbornom štabu Socijaldemokratske partije i koalicije „Rijeke pravde“ najavili su dolazak predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića ako izborni rezultat bude u skladu sa očekivanjima, a dolazak su potvrdili čelnici šest stranaka koalicije, prenosi N1.

U Mostu takođe vjeruju da će rezultati biti odlični, te da se bez njih neće biti moguće formiranje nove Vlade Hravtske.

I u štabu "Možemo", smještenom u Tvornici kulture, vlada optimizam, odnosno očekivanje da će osvojiti dvostruko više mandata nego na prethodnim izborima, na kojima su ih osvojili sedam.

Čelnici Domovinskog pokreta, kako navodi HRT, „hladnokrvno“ iščekuju prve izborne rezultate.

Rekordna izlaznost na izborima u Hrvatskoj: Glasalo pola miliona ljudi više nego prije četiri godine

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 20:45