/ - PLENKOVIć - FOTO: YOUTUBE FACE TV
03/10/2024 u 14:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Plenković prelomio: Odluka o misiji hrvatskih vojnika u vezi sa Ukrajinom ide u Sabor

Hrvatska vlada će zatražiti dvotrećinsku većinu podrške poslanika za učestvovanje pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u NATO aktivnosti za bezbjednosnu podršku i podršku obučavanja u Ukrajini (NSATU).

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović prethodno je odbio da da saglasnost na ovaj predlog vlade. Naime, na današnji dnevni red Vlade uvršteno je 13 predloga Odluke o slanju hrvatskih vojnika u misije Evropske unije, UN-a i NATO-a a među njima je i predlog o učestvovanju u NSATU.

U predlogu odluke navodi se da bi u operaciju bilo upućeno do pet vojnika, a premijer Andrej Plenković je u uvodnom izlaganju rekao kako bi se u američku vojnu bazu u Visbadenu bilo upućena 2 oficira. Oni se ne bi bavili obukom ukrajinskih vojnika, već bi njihov zadatak primarno bio logistička podrška i koordinacija donacija opreme i sredstava za Ukrajinu.

Milanović: Hrvatski vojnici neće u rat, ne odgovaram ni Vašingtonu ni Briselu

Plenković je pritom žestoko napao Milanovića tvrdivši da po ovom pitanju obmanjuje javnost i laže te da nema ni govora o slanju hrvatskih vojnika u Ukrajinu, prenosi Nova.rs.

On tvrdi kako hrvatski predsjednik ne štiti nacionalne interese već zastupa rusku propagandu. Plenković je pozvao saborske poslanike SDP-a i Možemo! da pri glasanju u Saboru o ovoj temi misle svojom glavom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. oktobar 2024 14:03