Edi Rama / arhiva
28/09/2024 u 22:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Rama: Albanski i Izraelski narod će izaći jači iz svakog iskušenja

Albanski premijer Edi Rama izrazio je podršku Izraelu i izraelskom narodu, navodeći sličnosti i sudbine dva naroda kroz istoriju.

U dugom govoru Rama je podsjetio na zločine komunizma, navodeći da Albanci razumijju bol Jevreja, koji su se suočili sa čistkama nacističkog režima, prenose Reporteri.

- Za one koji nikada nisu bili u Tirani, postoji podzemni bunker u centru grada. Izgrađen je da izdrži Nato napad. Danas je pretvoren u prostor posvećen žrtvama koje su ga izgradile. Bunker vas podsjeća na skromnu sličnost Jad Vašema: Unutar stepenica, ispod fotografija hiljada Albanaca koje je ubio naš režim u sjevernokorejskom stilu usred Evrope, neka neonska slova formiraju reči Prima Levija, ‘one koji zaborave prošlost osuđeni su da je žive ponovo’- rekao je Rama.

Dodao je da Albanci poznaju bol velikih rana  i potrebu da nikada ne zaborave istoriju.

Rama: Spremni smo da učinimo sve da se članstvo u EU ubrza

- Mi smo dva naroda mala po veličini, ali izuzetnog duha. Čak sam se obradovao kada sam saznao da je populacija u Izraelu dostigla 10 miliona ljudi, jer vjerujem da je svaki novorođeni Jevrejin blagoslov ne samo za Izrael, već za cio svet, čiji dug prema Jevrejima nikada ne može da se izbriše- poručuje on.

Rama je izrazio uvjerenje da i Albanija i Izrael mogu izaći jači iz svakog iskušenja.

- Vraćajući se veličini duha naših naroda, moram da citiram svog velikog prijatelja, pokojnog Šimona Peresa, koji je rekao ‘duh se ne može sagoreti u pećima, ali duh uvijek pobjeđuje’. Dozvolite mi da vam priznam svoje nepokolebljivo ubjeđenje da se naše duše mogu s vremena na vrijeme suočiti sa iskušenjima, malim i velikim, sa nedaćama naše sadašnje i buduće istorije, ali će na kraju svega trijumfovati uvijek i naši narodi izaći će jači iz svakog testa- naglasio je Rama

Albanski premijer je kazao kako je njegova država sklonila i štitila Jevreje, kada su ih druge zemlje predavale nacistima.

-Bježeći iz drugih zemalja da bi izbjegli smrt, Jevreji su letjeli u Albaniju da zaštite svoje živote pod našim čeličnim obećanjem Bese – svete časne riječi, koja se daje drugoj ili drugoj porodici i koja je doživotno zaštićena od toga- istakao je on.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. septembar 2024 22:17