/ - EDI RAMA FB
28/11/2023 u 10:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rama: Očekujem da će Priština prihvatiti nacrt statuta ZSO

On je izrazio zadovoljstvo što su kosovske vlasti prihvatile predloženi nacrt Zajednice srpskih opština

Premijer Albanije Edi Rama izrazio je, u intervjuu za „Naslovnu stranu“, Atlanskog savjeta u Vašingtonu, očekivanje da će vlasti u Prištini prihvatiti nacrt statuta Zajednice srpskih opština koji je predložio Brisel, a da je normalizacija odnosa između Srbije i Kosova jedini način da se dođe do konačnog mira.

„Moramo da udvostručimo, utrostučimo napore da se sačuva mir na prostoru Zapadnog Balkana jer tragični događaji od prije nekoliko mjeseci su bili sasvim jasan znak i alarmantno upozorenje kako neriješeno pitanje može da se pretvori u izazov u regionu“, rekao je Rama i dodao da će trajni mir biti uspostavljen tek kada Srbija prizna nezavisnost Kosova.

On je izrazio zadovoljstvo što su kosovske vlasti prihvatile predloženi nacrt Zajednice srpskih opština.

„Ukoliko vlasti Kosova* nastave sa onim što su prihvatili u Briselu, tada će napredak biti ogroman, ogroman za stabilnost celog regiona. Kurti i vlada Kosova su pokazali važnu volju da krenu napred i da počnu da traže rešenja, a ne da pronalaze alibije, da se ne zagledaju u prošlost, već u budućnost“, istakao je Rama.

Na pitanje da li je video nacrt ZSO o kome se poslednjih nedelja spekuliše, premijer Albanije kaže da ne zna šta sadrži taj dokument, ali da je zadovoljan zato što mu je rečeno da su u njegov nacrt uvršteni i neki njegovi predlozi.

Premijer Albanije je rekao da je Zapadni Balkan danas potpuno drugačiji u odnosu na prije deceniju ili dvije, a da su tome doprinijeli sami narodi.

„I dalje imamo probleme koje moramo da rešavamo, i dalje imamo ‘slonove u kući’, ali naša regija danas je, u poređenju od prije 10 ili 20 godina – nikada bolja“, naveo je Rama i dodao da su tome doprinele brojne incijative, od Berlinskog procesa, preko Otvorenog Balkana.

Kometarišući inicijativu EU „Plan rasta“ za Zapadni Balkan, Rama je rekao da je to još jedan dokaz zbog čega ne treba odustati od vizije učlanjenja u EU, a da je na zemljama Zapadnog Balkana da potraže nove inicijative i nove razvojne planove koji će doneti više energije regionu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 22:29