Ilustracija / - FOTO: UNSPLASH - NIELS BOSMAN
03/01/2024 u 09:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stranci u Hrvatskoj u prošloj godini kupili 25 odsto manje nekretnina nego 2022.

U zemlji ima oko 200 hiljada praznih stanova u kojima nije evidentirana potrošnja električne energije tokom godine

Broj prodatih nekretnina u Hrvatskoj i ukupna vrijednost transakcija u kojima su kupci bili strani državljani najmanji su u posljednje dvije godine, pokazuju podaci Hrvatske centralne banke (HCB).

Najviše stranih kupaca bilo je iz Njemačke, Slovenije, Češke i Slovačke, a uglavnom su se odlučili za kupovinu apartmana i kuća uz more.

Cijene su rasle i prošle godine te su krajem juna u međugodišnjem poređenju bile više 14 odsto, prenose Nezavisne novine, javlja Mina biznis.

Od početka godine do 11. decembra 2023. u Hrvatskoj je prodato ukupno 66,7 hiljada nekretnina. To je sedam odsto manje nego 2022. godine, kada ih je prodato oko 72 hiljade.

Državljani Hrvatske su kupili 59,33 hiljade nekretnina, a 7,38 hiljada strani državljani, što je 25 odsto manje nego 2022. godine kada je nekretnine kupilo 9,52 hiljade stranaca, piše Večernji list.

Rast cijena nekretnina, koje su se u posljednjih osam godina u mnogim dijelovima zemlje udvostručile, ni prošle godine nije stao. Dok su u većini ostalih evropskih zemalja cijene pale, u Hrvatskoj su u prvom polugodištu porasle 14 odsto u odnosu na isti period 2022.

Stručnjaci za nekretnine u Hrvatskoj ukazuju na nerealna očekivanja trgovaca nekretnina koji, prema njihovim procjenama, postavljaju cijene oko 15 odsto više od realnih. I tamošnje Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine upozorilo je da u zemlji ima oko 200 hiljada praznih stanova u kojima ne evidentiraju potrošnju električne energije tokom godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 13:23