/ - SKRINšOT HRT FACEBOOK
19/04/2023 u 17:20 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Haos u hrvatskom Saboru: Orilo se "za dom spremni", pale prijetnje i uvrede

Sandra Benčić (Možemo) je rekla da promovisanje ustaških, fašističkih i nacističkih pozdrava u saboru mora da se kazni oduzimanjem riječi

Poslanik opozicionog Mosta u Hrvatskoj Miro Bulj je svoje današnje izlaganje u parlamentu završio izvikivanjem ustaškog pozdrava za dom spremni, ali je izbačen tek kad je počeo lično da vrijeđa predsjednika sabora Gordana Jandrokovića, prenosi Blic.rs.

On je poslanicima stranaka u vlasti zamjerio usvajanje predloženih izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira po skraćenom postupku. Predlog, između ostalog, predviđa dramatično povećane kazni, od 700 do 4.000 eura, za isticanje fašističkih simbola, klicanja ustaškog pozdrava i širenje lažnih informacija.

https://www.youtube.com/watch?v=m3KuQYJBbW8

Prije toga Bulj je zaradio nekoliko opomena prigovarajući na proceduri donošenja zakonskih izmjena čiji je cilj, kako tvrdi, uvođenje verbalnog delikta kako bi se omogućilo kažnjavanje HOS-ovaca i njihovog pozdrava "za dom spremni", za što ga je Jandroković kaznio s dvije opomene.

Bulj tu, međutim, nije stao, nego je tražio u ime Kluba Mosta pauzu od deset minuta pa je ponovio sve skupa, dodajući da je ustaški pozdrav legitiman među braniteljima i pozvao zastupnike HDZ-a Đakića i Deura da ne glasaju za ovaj zakonski predlog kojim će se, tvrdi on, uvesti drakonske kazne i ukinuti sloboda govora, pa u  priču ubacio lažne vijesti, koronavirus i rat u Ukrajini da bi govor završio usklikom "za dom spremni" i mirno sjeo na svoje mjesto.

Reagovao je Davorko Vidović (Socijaldemokrati) kazavši Bulju da je uvredio najveći dio branitelja koji se nikada nisu identifikovali s pozdravom "za dom spremni", jer su se borili za slobodnu Hrvatsku, a ne za ustašku tvorevinu.

Milorad Pupovac (SDS S) rekao je da je izvikivanje ustaškog zločinačkog pozdrava "za dom spremni" za vrijeme rasprave u Saboru, kao što je to učinio Bulj, teška uvreda kao i poziv na mržnju i nasilje, za šta ga je napao Željko Sačić (HS) da vrijeđa branitelje.

Jandroković je tada konstatovao da je Buljevo ponašanje neprihvatljivo i da je zabranjeno propagirati ustaške simbole i poruke, a da ih je Bulj dvosmisleno koristio što se može različito tumačiti.

Sandra Benčić (Možemo) je rekla da promovisanje ustaških, fašističkih i nacističkih pozdrava u saboru mora da se kazni oduzimanjem riječi, a ne samo opomenom, jer vređa i hrvatski i druge narode te poziva na mržnju i nasilje.

U ponovljenom javljanju Bulj je rekao da je on govorio isključivo o Domovinskom ratu, kao i da su i stranci ginuli pod HOS-ovim znakom i pozdravom.

- Ja sam bio na pravoj strani dok je bio Domovinski rat, a ti nisi bio gdje je trebalo da budeš i nećeš mi soliti pamet svaki put - kazao je Jandrokoviću na šta mu je ovaj konačno dao i poslednju, četvrtu opomenu što znači izbacivanje iz sabornice.

Iz sabornice su izbačeni i Krešo Beljak (HS S) koji je, tvrdi Jandroković, Bulju dok je izlazio iz iz klupe dovikivao: "Ostani Miro, ostani", kao i Željko Sačić (HS) koji je kasnije, za vrijeme pauze, zajedno s Beljakom, krenuo prema Jandrokoviću da se, kako je kazao predsjednik sabora, fizički obračunaju s njim.

Opširnije OVDJE.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 05:21