Ilustracija Kosovo - Srbija, zastave / - SHUTTERSTOCK
06/03/2024 u 19:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vještačka inteligencija na sajtu PKS: Od toga da Kosovo nije Srbija do toga da jeste

Na svako pitanje koje sadrži u sebi riječ "Kosovo", novouspostavljeni četbot Privredne komore Srbije, kojom se pohvalio njen predsjednik Marko Čadež, nudi unificiran odgovor da je Kosovo srpska pokrajina pod prelaznom upravom UN od juna ’99.

Isti odgovor se, kako piše KoSSev, nudi čak i kada se postavi pitanje šta Dua Lipa misli o Kosovu, ili da li se na Kosovu još uvjek koristi dinar, prenosi N1.rs.

Međutim, kako je ranije danas pisao N1 to nije bilo tako, pa je tako na postavljeno pitanje „da li je Kosovo dio Srbije“ stigao odgovor na BizChatu da nije.

Četbot je dalje objasnio ekonomske benefite za Srbiju ukoliko bi priznala nezavisnost Kosova, ističući povećanje stranih investicija, jačanje stabilnosti u regionu i otvaranje novih tržišta. Nakon nekog vremena, kako je javio N1, servis više nije bio u funkciji.

Upravo su se ovim servisom na aktuelnom biznis forumu na Kopaoniku, koji se u finansijskom svetu naziva i srpskim Davosom, prethodno pohvalili zvaničnici.

- BizChat je prvi digitalni asistent u regionu i jedan od prvih u Evropi namenjen poslovnoj zajednici koji je uspostavila neka poslovna asocijacija i koji je verziran za pitanja važna za poslovanje u različitim fazama - rekao je Marko Čadež, predsjednik PKS.

KoSSev je provjeravao kako funkcioniše ovaj savremeni informativni servis, i da li je uspostavljen ponovo.

Radio je, i to tako što su na svako pitanje koje je u sebi generisalo riječ „Kosovo“, dobijali jednoobrazni odgovor:

„Kosovo-Metohija je autonomna pokrajina u Republici Srbiji na osnovama Rezolucije Saveta Bezbjednosti Ujedinjenih Nacija 1244, koja je usvojena 10. juna 1999, i ono je pod prelaznom civilnom vojnom upravom Ujedinjenih Nacija“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 14:44