/ - FOTO: UNSPLASH - ILUSTRACIJA, VOJNIK, RAT, SPECIJALAC
10/01/2024 u 18:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bjelorusija šalje djecu iz okupiranih djelova Ukrajine na treninge sa vojskom

Državna televizija Bjelorusije je saopštila da su djeca smještena u lokalnom sanatorijumu i da o njima brinu zaposleni iz Ministarstva za vanredne situacije

Bjeloruska državna televizija izvijestila je da su vlasti te zemlje poslale nedavno pristiglu grupu djece iz okupiranih djelova Ukrajine na obuku u organizaciji bjeloruske vojske, prenosi agencija AP, prenosi portal Radio Slobodna Evropa.

Zvanični Kijev, kao i bjeloruska opozicija, tvrde da je režim Aleksandra Lukašenka, saveznika Kremlja, umiješan u nezakoniti transfer velikog broja ukrajinske djece u Bjelorusiju.

Kritičari bjeloruskog i ruskog režima to opisuju kao kampanju indoktrinacije, kako bi djeca postala proruski orijentisana.

U televizijskom izvještaju od 10. januara se navodi brojka od 35 djece koja su iz ukrajinskog grada Antratsita, pod ruskom kontrolom, poslata u grad Moglijev na istoku Bjelorusije.

Državna televizija Bjelorusije je saopštila da su djeca smještena u lokalnom sanatorijumu i da o njima brinu zaposleni iz Ministarstva za vanredne situacije.

U televizijskom izvještaju se navodi da vojska djecu "uči kako da ponašaju u eksteremnim situacijama".

Prilog pokazuje ukrajinsku djecu kako na rukavima imaju prišivene ruske zastave.

Više od 2.400 ukrajinske djece uzrasta od 6 do 17 godina dovedeno je u Bjelorusiju iz četiri ukrajinska regiona koje su djelimično okupirale ruske trupe, navodi se u nedavnom istraživanju Univerziteta Jejl u SAD.

Ukrajinski zvaničnici su ranije rekli da istražuju deportaciju djece kao mogući čin genocida, a državni tužilac Ukrajine je saopštio da je Bjelorusija takođe pod istragom zbog navoda o nasilnom odvođenju više od 19 hiljada djece iz okupiranlih djelova Ukrajine.

Bivši bjeloruski ministar kulture Pavel Latuška, koji je prešao na stranu opozicije i Međunarodnom sudu pravde predao dokaze o umiješanosti Lukašenkove vlade u deportaciji djece, rekao je da "bjeloruske vlasti ne kriju činjenicu da se djeca indoktriniraju".

Kako je rekao za agenciju AP, ukrajinska djeca se "indoktriniraju da postanu proruska".

Po riječima Latuške, postoje primjeri da su ukrajinska djeca odvođena u Belorusiju, a zatim u Rusiju gdje su davana na usvajanje.

U martu je Međunarodni krivični sud izdao naloge za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i ombudsmanke za prava djece Marije Lvove-Belove, optužujući ih za ratne zločine zbog ilegalne deportacije i transfera djece iz Ukrajine u Rusiju.

Zvanična Moskva odbacuje te optužbe.

Bjelorusija je jedna od najbližih saveznica Moskve od početka ruske invazije na Ukrajinu februara 2022. godine.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko je dozvolio Kremlju da koristi Bjelorusiju za invaziju na Ukrajinu, a Rusija je stacionirala i deo svog taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:34