/ - PHOTO BY MARKUS SPISKE ON UNSPLASH ilustracija
06/05/2022 u 08:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Британији пријети рецесија

Инфлација је у марту достигла седам одсто, највиши ниво у 30 година, а пред крај године премашиће десет одсто због раста цијена струје и гаса за домаћинства, прогнозирају у централној банци

Британска централна банка (БоЕ) подигла је кључне каматне стопе како би обуздала инфлацију, упозоривши на пријетњу рецесије због високих трошкова живота који ће смањити потрошњу домаћинстава.

БоЕ је подигао кључне каматне стопе четврти пут од децембра, и то четвртину постотног бода, на један одсто, највиши ниво од 2009. године, преносе Независне новине.

Инфлација је у марту достигла седам одсто, највиши ниво у 30 година, а пред крај године премашиће десет одсто због раста цијена струје и гаса за домаћинства, прогнозирају у централној банци.

Они су потврдили прогнозу према којој би британска привреда ове године требало да порасте 3,75 одсто, али предвиђају пад активности у посљедња три мјесеца, и то један одсто, јер ће домаћинства због већих трошкова смањити потрошњу.

Реални расположиви доходак домаћинстава требало би се ове године смањити 1,75 одсто, најснажније од 2011. године.У таквом окружењу банка у наредној години очекује благи пад економске активности, 0,25 одсто. До сада су очекивали раст од 1,25 одсто.

У 2024. активност би, према њиховим најновијим процјенама, требало да порасте 0,25 одсто, што је три четвртине постотног бода слабије него што се очекивало.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 22:13