Gasovod, ilustracija / - EKAPIJA
01/09/2023 u 16:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Članice EU kupuju znatno više ruskog gasa

U prvih sedam mjeseci ove godine članice EU kupile su 22 miliona kubnih metara ruskog LNG, što je 40 odsto više nego u istom periodu 2021, pokazuju podaci „Global vitnesa

Članice Evropske unije sada kupuju znatno više ruskog tečnog gasa (LNG) nego prije invazije na Ukrajinu, a najveći kupci su Španija i Belgija, pokazalo je istraživanje nevladine organizacije "Global vitnes".

U prvih sedam mjeseci ove godine članice EU kupile su 22 miliona kubnih metara ruskog LNG, što je 40 odsto više nego u istom periodu 2021, pokazuju podaci „Global vitnesa“, prenosi Hina.

Zemlje EU sada zajedno kupuju više od polovine ruske globalne ponude, a skok uvoza višestruko je veći od globalnog prosjeka koji iznosi šest odsto, dok je vrijednost uvoza iznosila 5,29 milijardi eura.

U martu je komesarka EU za energetiku Kadri Simson pozvala članice i kompanije u EU da više ne kupuju ruski tečni gas, a španska ministarka energetike Teresa Ribera zatražila je od kupaca u Španiji da više ne sklapaju ugovore o nabavci ruskog gasa.

Nedavno istraživanje „Global vitnesa“ pokazalo je da su britanski Šel i francuski Total nastavili da trguju ruskim tečnim gasom i nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. Total je najveći kupac sa gotovo 4,2 miliona kubnih metara ruskog LNG od početka godine.

Šel je od marta do decembra prošle godine kupio i prodao 12 odsto ruskog izvoza, što je više od sedam i po miliona kubnih metara, navode autori rezultate odvojene analize. Španija je sada na drugom mjestu globalne ljestvice kupaca ruskog tečnog gasa, odmah iza Kine, s udjelom u ruskoj prodaji od 18 odsto, dok je Belgija na trećem mjestu sa 17 odsto. U 2021. bile su na petom, odnosno na sedmom mjestu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 08:02