/ foto: lazar ružić
24/02/2023 u 19:03 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crna Gora i 16 zemalja udružile snage u sprečavanju hemijskog terorizma

Brojne hemikalije koje se rutinski koriste u industrijskim procesima ili profesionalnim funkcijama mogu reagovati miješanjem, stvarajući opasne stvari koje bi se mogle koristiti za izvođenje hemijskih terorističkih napada

Specijalizovane jedinice za borbu protiv terorizma iz 17 zemalja radile su sa Europolovim Evropskim centrom za borbu protiv terorizma na ograničavanju pristupa uputstvima na mreži o tome kako koristiti visokorizične hemikalije za terorističke napade. Učeće je imala i Crna Gora.

- Brojne hemikalije koje se rutinski koriste u industrijskim procesima ili profesionalnim funkcijama mogu reagovati miješanjem, stvarajući opasne stvari koje bi se mogle koristiti za izvođenje hemijskih terorističkih napada- navode iz Europola.

Istražitelji su pretražili čistu i mračnu mrežu kako bi identifikovali i uputili na uklanjanje propagande i instrukcija o korištenju hemikalija visokog rizika i otrovnih plinova koje oni stvaraju u terorističkom materijalu i online forumima.

- Kao rezultat toga, preko 120 pojedinačnih dijelova sadržaja upućeno je 21 provajderu internetskih usluga kako bi se osiguralo njihovo brzo uklanjanje. Navedeni sadržaj pokrivao je pet jezika i širile su ga mreže koje podržavaju teroriste, uključujući džihadističke, desničarske i ljevičarske terorističke grupe- poajšnjeno je iz Europola.

Zemlje učesnice:

Albanija, Bosna i Hercegovina, Kolumbija, Češka, Danska, Francuska, Gruzija, Njemačka, Grčka, Luksemburg, Moldavija, Crna Gora, Portugal, Rumunija, Slovačka, Španija, Ujedinjeno Kraljevstvo

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 07:47