Bratislava / Shutterstock
15/03/2024 u 22:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Demonstracije u Bratislavi protiv plana slovačke vlade da reformiše javnu radioteleviziju

Hiljade ljudi okupile su se danas u Bratislavi, glavnom gradu Slovačke, da osude planove nove vlade vođene populistom Robertom Ficom da izmijene sistem javnog informisanja tokom talasa antivladinih protesta u ovoj zemlji.

U centru grada na Trgu slobode demonstranti su se pridružili predsjednici države Zuzani Čaputovoj, lokalnim novinarima, opoziciji, međunarodnim medijskim organizacijama, članovima Evropske komisije i drugima koji su upozorili da će planirane promjene dovesti do pune kontrole Ficove vlade nad slovačkom javnom televizijom i radiom.

Zora Jaurova, poslanica opozicione stranke Progresivna Slovačka, rekla je da će promjene dovesti do toga da javni servis postane „truba za vladinu propagandu“ i dodala: „Ne smijemo dozvoliti da se to desi“.

Prema nacrtu plana koji je izradila ministarka kulture Martina Šimkovičova, sadašnja javna radiotelevizija RTVS biće zamijenjena novom organizacijom.

Članove novog sedmočlanog upravnog odbora biraće vlada, a parlament će birati njegovog direktora – mada trenutni ima parlamentarni mandat do 2027. godine. Savjet će moći da smijeni direktora bez ikakvog obrazloženja.

- Čini se da je ovo providni pokušaj da se slovački javni servis preobrati u medij pod državnom kontrolom - ocijenio je generalni direktor Evropske prikazivačke unije (EBU) Noel Kuran i dodao: „To bi bio opasan korak unazad što se tiče demokratije i slobode izražavanja“.

RTVS je članica EBU.

Stotine slovačkih novinara potpisale su proglas u kojem kaže se da je plan Šimkovičove dio velikog Ficovog napada na sve slobodne medije.

Šimkovičeva – članica ultranacionalističke Slovačke nacionalne stranke i glavne proruske snage i zemlji – tvrdi da su izmjene neophodne jer je sadašnji javni servis navodno pristrasan i daje prostor samo mejnstrim gledištima dok cenzuriše ostale.

Hiljade novinara i saradnika javnog servisa opovrgava njene tvrdnje.

Šimkovičova je radila za internet televiziju poznatu po širenju dezinformacija.

Fico se vratio na vlast u septembru na talasu evropskeptične i proruske kampanje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:04