/ - FOTO: TVITER EVROPSKA KOMISIJA
05/12/2022 u 13:29 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EK: Crnoj Gori potrebni hitni koraci ka usklađivanju sa viznom politikom EU

Upozorenje zbog neusklađenosti po pitanju vizne politike sadržano je i u izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori u oktobru ove godine.

Evropska komisija (EK) upozorila je Crnu Goru i druge zemlje regiona da su potrebni hitni koraci na usklađivanju sa viznom politikom EU.

-Putovanje bez viza između EU i Zapadnog Balkana i zemalja Istočnog partnerstva je značajno dostignuće. Sve zemlje nastavljaju da ispunjavaju uslove za bezvizni reCžim, ali su potrebni hitni koraci na usklađivanju sa viznom politikom EU- navela je Evropska komisija na Tviteru, prenosi portal RTG.

Upozorenje zbog neusklađenosti po pitanju vizne politike sadržano je i u izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori u oktobru ove godine. 

-Vizna politika Crne Gore još uvijek nije u potpunosti usklađena sa listom EU zemalja čiji državljani je potrebna viza za EU. Naprotiv, 2021. i početkom 2022. Crna Gora je još više odstupila od preporučenog usklađivanja. Vlada je u maju 2022. odobrila privremeno izuzeće od viza za državljane Saudijske Arabije, koje važi od juna do septembra, sa ciljem da se nadoknadi pad turista koji dolaze iz Rusije i Ukrajine. Ukupno su državljani 13 zemalja - Jermenije, Kazahstana, Rusije, Azerbejdžana, Bjelorusije, Kine, Kube, Ekvadora, Kuvajta, Turske, Katara, Kosova i Saudijske Arabije, izuzeti od zahtjeva za vize za kratkoročni boravak, bilo na sezonskoj osnovi ili za staln- piše u pomenutom izvještaju Evropske komisije.

Kako su naveli, mjere sezonskog izuzeća od viza nijesu u skladu sa pravnim tekovinama EU, a ove zemlje su na listi zemalja Evropske unije čijim državljanima je potrebna viza za EU.."Pored toga, stranci koji imaju boravišnu dozvolu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) mogu bez vize ući u Crnu Goru i boraviti u zemlji do deset dana. Crnogorske vlasti su otkrile nekoliko slučajeva zloupotrebe ovog viznog režima. Crna Gora treba da obezbijedi pojačano usklađivanje svoje vizne politike sa EU listom trećih zemalja kojima je potrebna viza.smatraju EK. 

Poslednjih mjeseci sve veći broj migranata pokušava da dođe do bogatijih zapadnoevropskih zemalja preko Balkana, često plaćajući švercerima hiljade eura da ih prevezu preko granica bez važećih putnih isprava.

Paket mjera koje su zvaničnici zapadne Evrope i EU tražili na nedavnom sastanku evropskih i zvaničnika iz regina u Berlinu uključuje usklađivanje vizne politike država zapadnog Balkana sa standardima EU u vezi sa borbom protiv trgovine migrantima, obezbjeđivanjem efikasne zaštite državnih granica i deportacijama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 01:37