/ - FOTO: UNSPLASH - STEFAN KOSTIć ZASTAVA SRBIJE, SRBIJA
27/06/2024 u 16:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

EU izdvojila 9,6 miliona eura bespovratnih sredstava za Srbiji

Evropska unija izdvojila je 9,6 miliona eura bespovratnih sredstava za projekte u lokalnim sredinama u Srbiji, čiji će fokus biti na razvoju potencijala, očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa, korišćenju digitalizacije i inovacija, socijanoj inkluziji i ugroženim grupama.

Pomoć je dodjeljena kroz projekat EU pro plus, koji sprovodi UNOPS, a pored bespovratnih sredstava EU, korisnici projekata uložili su 3,2 miliona eura, prenosi N1.rs.

Cilj je unaprijediti kvalitet urbanih područja, poboljšati uslove za obrazovanje i zaštitu životne sredine, kroz bolju energetsku efikasnost javnih objekata i upravljanje otpadom.

Ministarka za evrointegracije (MEI) Tanja Miščević izjavila je na predstavljanju projekata da je rad na kohezionoj politici nova vrsta izazova.

Vučević: Srbija spremna na kompromis oko Kosova

- Umijemo na lokalu, na centralnom nivou da pišemo projekte, umijemo da privučemo sredstva, investitore. Ali nismo u ovom momentu spremni da privučemo značajnija sredstva, to nije stid reći -rekla je i dodala da je MEI ove nedelje započelo sa procedurom traženja mišljenja i usvajanja na sednici Vlade Zakona o kohezionoj politici.

Istakla je da je to priprema za korišćenje sredstava iz kohezione politike EU.

Miščević je navela da insistira na značaju lokalne samouprave u transformaciji i reformi države.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je da je cilj kohezione politike da se smanji disparitet između nivoa razvoja u različitim regionima i da se ukupno doprinese prosperitetu.

- Države koje su se pridružile prije 20 godina u trenutku pristupanja 2004. sa prosječnim prihodom po glavi stanovnika od oko 50 odsto u odnosu na prosjek EU sada su već na oko 80 odsto prosjeka. Mi smo uvjereni da i Srbija i njeni građani mogu da ostvare veliku korist od ove kohezione politike dok Srbija ne postane članica -  dodao je.

Žofre je rekao da će sprovođenje ovih 18 projekata imati konkretne efekte na građane i građanke regiona u kojima se sprovode.

- Ovi projekti će aktivirati potencijale i resurse konkretnih teritorija, da će pomoći da se rješe zajednički problemi i da se promoviše saradnja između gradova i opština uz aktivno učešće civilnog i poslovnog sektora kao i lokalnih zajednica - rekao je.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 16:21