- Evropska unija 
26/12/2023 u 20:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EU: Kosovo je imalo 10 godina da izradi nacrt statuta ZSO, sada treba da ponudi sugestije

EU i njeni partneri smatraju da je to najbolji mogući način za rješavanje pitanja između dvije strane. Očekujemo da obje strane nastave razgovore na osnovu ovog nacrta, navodi se u odgovoru iz EU

Evropska unija je saopštila da su kosovske vlasti imale deset godina da sastave nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) i da se u sadašnjoj fazi dijaloga od njih očekuje da ponude komentare i sugestije na nacrt statuta koji je u Beograd i Prištinu donijela zapadna petorka.

Na pitanje portala Koha, povodom izjave kosovskog premijera Aljbina Kurtija da može da napiše moderan evropski nacrt statuta ZSO, EU je navela da nacrt koji su predstavnici SAD, EU, Njemačke, Francuske i Italije predstavili stranama 21. oktobra predstavlja „moderan evropski način rješavanja osjetljivog pitanja zaštite manjina“.

- EU i njeni partneri smatraju da je to najbolji mogući način za rješavanje pitanja između dvije strane. Očekujemo da obje strane nastave razgovore na osnovu ovog nacrta - navodi se u odgovoru iz EU, prenosi Nova.rs.

Najnoviji nacrt statuta ZSO Kurtiju i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću predstavili su predstavnici SAD i EU za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, spoljnopolitički savjetnici predsjednika Francuske i kancelara Njemačke, Emanuel Bon i Jens Pletner, i diplomatski savjetnik premijerke Italije Alesandro Katane.

O tom nacrtu statuta, koji zapadna petorka opisuje kao „moderan i izbalansiran evropski predlog“, bilo je riječi i na odvojenim sastancima Kurtija i Vučića sa liderima EU, Francuske, Njemačke i Italije 26. oktobra u Briselu. Novi nacrt statuta ZSO bio je tema i na sastancima Lajčaka sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine, Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem, u novembru i decembru.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
ZSOEUKOSOVOSTATUT
27. april 2024 09:34