Ilustracija / - UNSPLASH, ZATVOR- ILUSTRACIJA
19/09/2024 u 15:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Evropski parlament pozvao Srbiju da ne izručuje Gnjota Bjelorusiji

Evropski parlament usvojio rezoluciju o političkim zatvorenicima u Bjelorusiji i političkoj progonu od strane režima.

U tekstu dokumenta se, između ostalog, poziva Srbija da se uzdrži od ekstradicije bjeloruskog novinara Andreja Gnjota i traži od EU i država članica da prate njegov slučaj.

U tekstu Rezolucije, koja je usvojena većinom glasova, navodi se da Evropski parlament izražava zabrinutost zbog progona u egzilu, odnosno zloupotrebe Interpolovih potjernica za postizanje ekstradicije političkih protivnika iz zemalja koje nisu članice EU.

- EP poziva Srbiju da se uzdrži od ekstradicije bjeloruskog novinara Andreja Gnjota i traži od EU i država članica da prate njegov slučaj - navodi se u tekstu rezolucije koji je objavljen na sajtu Evropskog parlamenta.

U dokumentu se izražava zabrinutost zbog 300.000 Bjelorusa koji su primorani da napuste Bjelorusiju od 2020. godine i suočavaju se s političkim progonom u inostranstvu.

Novinari zatražili da Srbija Bjelorusiji ne izruči Andreja Gnjota

U trenucima kad je Evropski parlament donosio odluku o Rezoluciji predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio je u posjeti Briselu gdje je imao sastanak sa šeficom Evropske komisije, Ursulom fon der Lajen. Vučić je tom prilikom poručio da „Srbija ostaje na svom evropskom putu“.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rešenje Višeg suda o izručivanju bjeloruskog novinara i aktiviste Andreja Gnjota Belorusiji i predmet vratio sudu da ponovo odlučuje.

Gnjot, filmski reditelj koji je igrao ključnu ulogu u organizovanju saveza sportista da se suprotstave diktatorskoj vladavini Aleksandra Lukašenka, priveden je po dolasku u Srbiju prošle godine, nakon što je Bjelorusija izdala nalog za njegovo hapšenje zbog optužbi za utaju poreza preko Interpola.

Gnjot je proveo sedam mjeseci u zatvoru u Beogradu prije nego što je u junu pušten u kućni pritvor.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 15:34