/ - PHOTO BY MUFID MAJNUN ON UNSPLASH
26/05/2023 u 09:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evropskoj centraloj banci potrebna pomoć vlada u borbi protiv inflacije

EK preporučila je u srijedu svim vladama Evropske unije da do kraja godine ukinu mjere kojima ublažavaju udar visokih cijena energije na ekonomiju i domaćinstva

Evropske vlade moraju postupno da ukidaju podršku građanima i kompanijama na udaru visokih cijena energije, kako bi pomogle Evropskoj centraloj banci (ECB) u borbi protiv inflacije, saopštio je francuski guverner Francois Villeroy de Galhau.

- Ne može se očekivati od ECB da sama zauzda inflaciju- kazao je Villeroy de Galhau, koji je i član Upravnog savjeta centralne monetarne institucije eurozone.

On je dodao da dio posla moraju odraditi i vlade, prenosi Hina.

- Fiskalnu politiku treba prilagoditi i konsolidovati, a prije svega treba ukinuti subvencije za energiju, za što se s pravom založila Evropska komisija (EK)- poručio je Villeroy de Galhau s finansijske konferencije u Parizu.

EK preporučila je u srijedu svim vladama Evropske unije (EU) da do kraja godine ukinu mjere kojima ublažavaju udar visokih cijena energije na ekonomiju i domaćinstva, kako bi naredne godine javne finansije bile pod kontrolom i usklađene s predloženim novim fiskalnim

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:02