Фото: Твитер, Вјоса Османи
29/09/2021 u 13:52 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фон дер Лајен са представницима Приштине: Курти оптужио Вучића да говори језиком прошлог вијека

Османи је тим поводом истакла да „Косово само остварује један законски аспект и са косовске стране нема никакве тенденције за ‘тензионирање безбједносне ситуације‘“

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен састала се у Приштини са највишим косовским званичницима, предсједницом Вјосом Османи и премијером Аљбином Куртијем, јавља N1.

Османи је изјавила да је „будућност Косова у Европској унији“, а како је саопштено из кабинета предсједнице Косова, она је на састанку рекла да ЕУ треба да има јасну стратегију за интеграцију Западног Балкана, чији је дио и Косово.

Кашњења у том процесу, према ријечима косовске предсједнице, „блиједе кредибилност ЕУ“.

Османи је поновила да је Косово испунило све услове за либерализацију виза и од ЕУ затражила да одржи обећање дато Косову и да све земље чланице поштују препоруке Европске комисије.

Током састанка, како је саопштено, разговарало се и о актуелној политичкој ситуацији на Косову, са посебним акцентом на сјевер земље, гдје се од прије неколико дана остварује реципроцитет у регистарским таблицама са Србијом.

Османи је тим поводом истакла да „Косово само остварује један законски аспект и са косовске стране нема никакве тенденције за ‘тензионирање безбједносне ситуације'“.

-Напротив, према предсједници Османи такву намјеру јавно исказује српска страна, која је под утицајем руских кругова и која покушава да изазове дестабилизацију цијелог региона Балкана. Због тога је предсједница затражила од свих међународних фактора да осуде намјере Србије за дестабилизацију- наводи се у саопштењу.

Говорећи о процесу дијалога са Србијом, Османи је подвукла да је „Косово конструктивна страна“ и да дијалог треба да буде окончан међусобним признањем, „као јединим рјешењем за одрживи мир у региону“.

У саопштењу из канцеларије предсједнице Косова, међутим, ни једном ријечју није поменуто шта је предсједница Европске комисије рекла током састанка.

Предсједница Европске комисије позвала је на деескалацију тензија на сјеверу Косова због увођења реципроцитета са регистарским таблицама, док је премијер Косова Аљбин Курти изнио очекивање да ће се у Бриселу пронаћи рјешење за то питање, преноси РТК.

На заједничкој конференцији за новинаре са Фон дер Лајен, Курти је оптужио предсједника Србије Александра Вучиц́а да говори језиком прошлог вијека.

„Желим и надам се да ц́е се тамо пронац́и рјешење. Показали смо, такође спремност у понедјељак на састанку са командантом Кфора“, подсјетио је Курти.

-То значи уклањање барикада за слободу кретања и уклањање Специјалних јединица уз замјену трупа Кфора. Дакле, гранична полиција би остала и реципроцитет. Локални Срби су прихватили одлуку, али у Србији постоји појединац који је и градоначелник који говори језиком деведесетих година прошлог вијека- нагласио је Курти, алудирајући на Вучића.

Фон дер Лајен је позвала на деескалацију ситуације и рјешавање проблема дијалогом главних преговарача Косова и Србије данас у Бриселу, уз посредовање ЕУ.

Од виталног је значаја за нормализацију односа између Косова и Србије. Забринута сам због најновијих дешавања и ситуација би требало да се смири. Преговарачи разговарају о овим питањима и надам се да ц́е проблеми бити ријешени, рекла је она.

Фон дер Лајен је истакла да би земље Западног Балкана требало да сарађују.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 07:35