Урсула фон дер Лајен / - ФОТО: SHUTTERSTOCK
02/06/2022 u 22:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предсједница ЕК: Од Пољске десничарске владе зависи исплата грантова ЕУ

Одобрење овог плана (опоравка пољске економије након пандемије) повезано је са јасном посвећеношћу Пољске независности правосуђа - рекла је фон дер Лајен новинарима у Варшави

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је да је пољска десно оријентисана влада одговорна за потпуну примјену корака ка независности правосуђа који ће омогућити исплату милијарди еура грантова и зајмова Европске уније за опоравак од пандемије корона вируса.

- Одобрење овог плана (опоравка пољске економије након пандемије) повезано је са јасном посвећеношћу Пољске независности правосуђа - рекла је она новинарима у Варшави.

Она је нагласила да је пољска десничарска влада „одговорна“ за имплементацију корака за независност правосуђа.

Фон дер Лајен се састала са пољским премијером Матеушом Моравјецким и предсједником Анџејем Дудом, ауторима закона који је тренутно пред пољским посланицима, а који има за циљ да уклони проблеме који су мјесецима кочили одобрење плана опоравка.

Према том плану Пољска је требало да добије на располагање око 36 милијарди еура, али је ЕУ замрзла средства због политичког утицаја на пољско правосуђе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:35