Zuni raketa, ilustracija / - SHUTTERSTOCK
22/03/2024 u 13:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Grčka šalje Ukrajini nevođene rakete iz vremena Vijetnamskog rata

Grčka će poslati kao pomoć Ukrajini novu količinu naoružanja i municije, uključujući rakete Zuni kalibra 127 milimetara iz vremena Vijetnamskog rata koje se lansiraju sa aviona i helikoptera, preneo je portal Balkanska bezbjednosna mreža.

Novi kontigent pomoći Ukrajini u naoružanju i opremi sadrži po navodima grčkih medija, 2.000 raketa Zuni, 180 raketa kalibra 70 milimetara (2,75 inča), 90.000 granata kalibra 90 milimetara, četiri miliona metaka i 70 haubica M114A iz rezervi grčke vojske.

Naoružanje i municija biće dopremljeni u Ukrajinu posredstvom Češke, od koje će biti otkupljena određena količina municije.

U toku su pregovori Grčke i Češke o detaljima ugovora, cijeni i načinu isporuke Ukrajini a pored Grčke, vojnu pomoć Ukrajini iz regiona zvanično šalju i Sjeverna Makedonija, Hrvatska, Rumunija, Slovenija, Bugarska i Crna Gora.

Rakete Zuni su nevođeni projektili i proizvode se od kraja 50-ih godina prošlog vijeka. Prva borbena upotreba dogodila se 1965. u Indijsko-pakistanskom ratu, gde su je koristili Pakistanci a masovno je koristila vojska SAD u Vijetnamskom ratu.

Raketa teži oko 60 kilograma, ima domet od osam kilometara i prosečna brzina projektila je 2.600 kilometara na čas, 720 metara u sekundi ili 2,1 puta brže od brzine zvuka. Lansira se iz vazduha, odnosno sa aviona i helikoptera, iz nosača LAU-10.

Postoji više vrsta bojevih glava i prvenstvena namjena raketa je protivoklopna borba a najmasovnije se koristi verzija Mk24.

Ukrajina koristi rakete Zuni od početka 2023. godine i veoma su zadovoljni njihovim kvalitetom. Sjedinjene Američke Države su do kraja 2023. godine isporučile Ukrajini 6.000 raketa tipa Zuni.

Mediji su objavili više fotografija i video snimaka gdje se vide lanseri LAU-10 i rakete Zuni postavljeni na borbene helikoptere Mi-24 i avione jurišnike Su-25 koji inače nose nevođena raketna zrna S-13 koja imaju sličnu namjenu i karakteristike, ali su sovjetske proizvodnje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:57